Sören Boström:

Slut med nyårsraketer?

"Ett stort fyrverkeri i centrala Norrköping på nyårsafton - kanske för sista gången! Så kan det bli, angående kommunens offentliga fyrverkeri.

Som vanligt avfyras det här enormt stora och populära fyrverkeriet vid Saltängsbron som avslutning på nyårspromenaden. Men enligt Richard Tjernström, säkerhetschef hos Norrköpings kommun, kanske det är för sista gången:

– Precis som många andra kommuner, har vi diskuterat möjligheten att byta ut fyrverkeriet mot en lasershow. Vi hade uppe den diskussionen redan till det här årets augustifest, men då tog vi ändå beslutet att fortsätta med fyrverkerierna."

Widar Andersson:

Bra besked i tunga frågor.

"Under senare år har saker och ting emellertid förskjutits. Socialdemokratin har blivit lite ”lösare i köttet” och det är också glesare i partibänkarna. Partiet har gradvis förskjutits i det som kallas identitetspolitisk vänsterinriktning. Och har också tvingats anpassa sig till miljöpartiets perspektiv.

Enskilda personer har därmed tagit samhällsperspektivens plats i debatten. Fattigdomen som samhällsproblem har i de identitetspolitiska kretsarna smält ner till enskilda fattiga människor. Migrationer och folkvandringar som samhällsfenomen/problem har på motsvarande smält ner till villkoren för de enskilda migranter som tagit sig till Sverige. För S har vänsterns inflytande över politiken varit mycket påfrestande och riskabelt."