Carolina Nilsson:

Åby utan Luciatåg i år.

"För första gången sedan 1980-talet blir det inget luciatåg i Åby i år. ”Vi har vädjat till åttorna och niorna”, säger Alicia Bengtsson i Lions Club Åby.

Luciatåget har med sitt lussande blivit ett traditionellt inslag på äldreboenden i Åby, i butiker, hos företag och på Kolmårdsanstalten. Men inte i år.

– Vi märkte tendensen redan förra året, då det var var svårt att få ihop ett gäng. I år var det två som sade att de kunde tänka sig att ställa upp. Men av två stycken blir det inget luciatåg, säger Alicia Bengtsson i Lions Club Åby som arrangerat luciafirandet där sedan 1980-talet. Lions Club har besökt elever i årskurs åtta och nio flera gånger och vädjat till dem att vara med. Utan framgång."

Angelica Forsberg:

Törstig kvinna lurade 93-åring.

"Kvinnan höll fram en petflaska, kysste 93-åringens händer och bad om vatten. När 93-åringen till slut gick med på att hjälpa smög sig en annan kvinna in i lägenheten. Det här är ett av fem tillfällen där äldre de senaste dagarna utsatts för bedragare. Det är en anhörig till den äldre kvinnan som nu väljer att gå ut med berättelsen på sociala medier. Hon berättar att kvinnan med petflaskan var väldigt enträgen om vattnet och att 93-åringen till en början försökt avvisa henne. 93-åringen gav sig till slut och gick för att hämta vatten i badrummet.

– När kvinnan sedan ger sig av så känner ”mormor” en olustig känsla av att någon skulle va inne i lägenheten, skriver den anhöriga, som vill vara anonym."