Stig-Björn ”Politik är att vilja”, sade Olof Palme.

Det blev en lysande tid för socialdemokratiska reformer. Men det vann inte så många val för partiet. Förlusterna skapade en ny realism, som Olof Palme själv var med att plocka fram när tidsandan på 80-talet slog om.

Den nya politiska insikten formulerades av Göran Persson: ”Politik är att vilja – men också att kunna!”

Persson påminde om att politik i slutänden handlar om att vinna voteringarna. Då räcker inte vilja, för den som vill vara med och bestämma, och inte nöjer sig med att ha rollen som evig opponent.

Sammansmältningen av dessa två hållningar gjordes av Mona Sahlin som formulerade: ”Politik det är att välja”.

Således. Att vara politiker är att vilja göra något, sen fråga sig vad vi kan göra, och sedan välja. Och ställa olika alternativ mot varandra.

Politik blir därmed sällan att göra det som är bäst, utan snarare välja det minst dåliga.

En framgångsrik politiker är någon som i det långa loppet gör minst dåligt. Men lyckas prata sig till att det är den bästa av möjliga världar. ”Vi är stolta men inte nöjda”, det blir politikens essens.

Eller, att vara politiker är som att vara förälder till en strulig tonåring. Vad du än gör och säger så kommer det att leda till missnöje. Det gäller att undvika sammanbrotten. Hanka sig fram.

Politik blir därför också en fråga om att hushålla med resurser. En politiker är en person som ställer grupper mot varandra, men under försäkringar om att så inte ska göras.

Skickliga politiker löser detta genom att försöka ge något åt alla - utan att någon får allt.

De mindre skickliga framställer sig som Alla Goda Gåvors Givare och får oftast bita i ett jävligt surt äpple när fläsket ska serveras.

En politiker som enbart navigerar efter moralisk kompass kan få äran att sjunga i kyrkokören. Medan de övriga har chansen att leda kommunen eller landet.

Politiker måste ibland likt Kung Leonidas säga till sina trupper:

”Ät er frukost ordentligt Spartaner! För ni kommer att äta middag i helvetet!”

Där är Socialdemokraterna just nu. De har tagit ut målvakten. Det handlar om att försöka kravla över 30 procent.