Låt oss vara ärliga om hur de äldre drabbas

Vi går inte med på ytterligare försämringar för våra äldre.

Ricardo Olivares och Sara Perlman från Vänsterpartiet 'r mycket kritiska till Kvartettens besparingar.

Ricardo Olivares och Sara Perlman från Vänsterpartiet 'r mycket kritiska till Kvartettens besparingar.

Foto: Carolina Nilsson.

Debatt2019-12-11 09:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Norrköpings kommunala välfärd står inför stora och allvarliga nedskärningar.  Den styrande Kvartettens fyra partier Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna vill nu bland annat skära ner drygt 42 miljoner kronor inom kommunens demensboenden. 

Det motsvarar fler än 84 årsarbetare och redan idag är det för stressigt och personalen är överbelastad. Vänsterpartiet menar att själva grundbudgeten för Vård- och omsorg är alldeles för låg. Det kommer att drabba alla som jobbar i äldreomsorgen genom ökade sjuktal, och att fler slutar. 

Vi tycker istället att Norrköpings kommun borde satsa på ökat personalinflytande, schysta anställningsformer, fler kollegor och arbetstidsförkortning. Att göra stora och oplanerade nedskärningar är att backa in i framtiden och det förlorar alla Norrköpingsbor på i slutändan.

Låt oss vara ärliga, ingen tror väl att man kan ta bort 84 årsarbetare som idag tar hand om dementa utan att det märks? Dessa äldre har stora och skiftande behov och vi tycker det är självklart att det behövs tillräckligt med personal för att ge dem en värdig omsorg. 

Få människor är så utlämnade till samhällets omsorg som just de med demens. En ofta fruktansvärd sjukdom som med rätt vård och omsorg trots allt kan genomlevas med människovärdet i behåll. Det här handlar om de människor som har byggt upp Norrköping och Sverige. 

När de nu har blivit äldre och är i behov av hjälp och stöd från samhället så är vi faktiskt skyldiga att ge dem det!

Vi i Vänsterpartiet i Norrköping har sträckt ut vår hand och kommit med flera förslag för att lösa ekonomin utan drastiska nedskärningar på personalen. Tyvärr har vi inte fått gehör hos något av Kvartettens partier i kommunledningen.  

Vi är redo att ompröva och kompromissa om mycket – men vi kan omöjligt vika oss när det gäller själva grundbemanningen på kommunens demensboenden. Vi går inte med på ytterligare försämringar för våra äldre. Vi motsätter oss dessa nerskärningar i välfärden som kommer att slå hårt mot både personalen och de äldre. Om inga radikala förändringar sker av de förslag som hittills har varit uppe på bordet för debatt och diskussion och förhandlingar så kommer vi att rösta nej till dessa nedskärningar av Vård- och omsorgsnämndens budget. Nedskärningar av den omfattning som Kvartetten vill genomföra slår oacceptabelt hårt mot äldre och mot demensvårdens medarbetare. 

Olle Vikmång (S) är Vård- och omsorgsnämndens ordförande.
Olle Vikmång (S) är Vård- och omsorgsnämndens ordförande.
Karta: Norrköpings rådhus