Debatt Visst är det på tiden att kvinnor slår tillbaka mot män, som i århundraden gjort sig skyldiga till maktmissbruk mot kvinnor. Övergrepp som bottnar i den antika synen på kvinnan, där mannen bestämmer vem hon ska vara. Matematikern och filosofen Aristoteles skriver att kvinnornas karaktär lider av en naturlig ofullkomlighet. En ofullkomlighet som framställs I bibelns skapelseberättelse, där Eva föds ur ett överflödigt revben hos Adam. Som om kvinnan skapats till en osjälvständig människa, beroende av sin man och betraktad som könsvarelse. Kön är enligt författaren och filosofen Simone de Beauvoir skapat av män. Hon säger: “man föds inte till kvinna man blir det”.

Ett synsätt som hon anser är förutsättningen för att kvinnan ska kunna frigöra sig från det patriarkala slaveriet. Hon gör upp med manssamhällets alla myter i boken “Det andra könet”. En inspirerande skildring om kampen för kvinnans frigörelse och likaberättigande.

Det finns ytterligare ett område där kvinnorna skulle kunna göra uppror mot männen. I den klassiska komedin Lysistrate leker manusförfattaren Aristofanes med tanken att en grupp kvinnor tillsammans utnyttjar männens behov av dem. Kvinnorna i Athen och Sparta går samman i en gemensam aktion för att få slut på det långvariga peloponnesiska kriget. Kvinnornas vapen är sexstrejk. Lysistrate samlar de protesterande kvinnorna och övertalar dem att neka sina män allt sexuellt umgänge. En sexstrejk för att få slut på krigandet och dödandet. Frågan är om det är ett gångbart koncept för att få slut på männens krigande idag?