Widar Bokmässan i Göteborg är en institution i Kultursverige. Mässan är en stor och bred tummelplats för branschens olika aktörer. Det ligger i (kultur)sakens natur att det bland alla vanliga besökare även minglar runt en och annan person med tämligen extrema uppfattningar om saker och ting. Såsom landet brukade ligga så har vänsterlutningen varit framträdande hos de flesta av dessa – relativt mässbesökare i stort - lite udda figurer. Men nu har konkurrensrymden förändrats och förstorats. Den traditionella vänsterns misstro mot USA, Israel, socialdemokrater, moderater, EU och sverigedemokrater är inte längre allenarådande. Världsordningen rubbas.

Förra året vållade det stort rabalder när ledningen för mässan velade hit och dit i sina försök att behaga allas uppfattningar om veckotidningen Nya Tiders deltagande på mässan. På mitt kanske orättvisa sätt skulle jag säga att Nya Tiders lutning i de tryckta och presstödspåhängda sidorna är främlingsfientlig, nationalistisk, skandalistisk och kanske mer höger än vänster. Förra året fick Nya Tider till slut delta på mässan.

I september i år är det dags för 2017 års utgåva av Bokmässan. Nya Tider har även denna gång ansökt om deltagande. Nu har ett gäng författare dragit igång ett upprop för en bojkott av Bokmässan om Nya Tider får vara med.

Häromkvällen hade jag förmånen att byta några ord med entreprenören Bertil Falck som tillsammans med kollegor drog igång mässan 1985. Vi sågs i en studio på Pumpgatan i Göteborg där SVT håller till.

Bertil Falck har numera dragit sig tillbaka från det dagliga företagandet. Försvaret för Bokmässan klarar han dock elegant. Dror Feiler, en vänsterpartistisk aktivist, musiker och bojkottledare, öste på i studion om hur fruktansvärt det var att dessa ”högerextremister, rasister, fascister, och nazister” tillåts vara med på en plats där Dror Feiler hade tänkt närvara.

Bertil Falck – en stor humanist och klassiskt liberal – tog hand om saken på ett snyggt och yttrandefrihetsklokt sätt. Programledaren ville veta om det var sant att Bertil Falck hade handhälsat på de som stod i Nya Tiders monter förra året?

”Det är sådan jag är. Jag kommer från landet. Där hälsar vi på alla. Det blir bäst så”, sa Bertil Falck och fick kvällens längsta applåd.