Widar Det föll på moderatledaren Anna Kinberg Batras lott att hålla "högmässotalet" som avslutade årets Almedalsvecka. Klockan elva på söndagsförmiddagen klev hon ut på parkens stora scen och talade om vad Moderaterna vill när det gäller integration, arbete och trygghet. Jag var där.

Efter det senaste halvårets turbulens och opinionstapp för Moderaterna så handlar emellertid väldigt mycket om Anna Kinberg Batra som person. Ni har hört och läst det tusen gånger säkert: Hon är stel, robotlik, svarar inte på frågor och är allmänt svårbegriplig och otydlig. Kort sagt att hon har en mängd egenskaper och utförsgåvor som inte passar för en partiledare.

Före talet i parken gick jag därför med extra stort intresse till radions lilla bås - ett stenkast från Almedalen - där det i ett inkännande samtal med programledaren Jörgen Huitfeldt kröp fram vad det är som trycker Kinberg Batra och som gör att hennes öppna och ofta humoristiska attityd till livet gör tvärhalt när hon går in i partiledarrollen: Hon är rädd för att uppfattas som flamsig och lättviktig. Vilket är fullt förståeligt. Oppositionsledaren är statsministerkandidat och talar ofta om samhällsproblem som är allvarliga för många medborgare. Men i långa loppet är det ändå så att ingen människa blir framgångsrik genom att försöka låtsas vara någon annan än den man är. Är man inte en kylig algoritm i sitt privatliv bör man inte heller vara det i sitt politiska uppdrag. Att uppträda värdigt och förbehållsamt står inte i någon absolut motsättning till att vara personlig på lämpliga och äkta sätt. Jag hoppas att hon hittar hem till sig själv i ordförandesysslan. Ett stabilt och lagom starkt moderat parti känns som en viktig och Sverigevital samhällspartner i tunga frågor här framöver.

Hennes tal var väl sammanhållet och fokuserat på moderata kärnområden. Banden till Reinfeldtsepoken lyftes fram tydligare än vanligt. "Arbetslinjen" återkom flera gånger i hennes tal. I en kommentar till finansminister Magdalena Anderssons löfte om 20 miljarder kronor till välfärden konstaterade Kinberg Batra lakoniskt att "Det är bra. Det är minst vad som kommer att krävas."

En svala gör ingen sommar. Men nog känns det som om Anna Kinberg Batra håller på att få ordning på torpet.