Johanssons linje behöver bli regeringspolitik

Sveriges två största partier hade viktiga möten på fredagen.

Morgan Johansson vet vad som krävs. Resultaten räknas. Socialdemokratiska tydlighetslekar är däremot en återvändsgränd.

Morgan Johansson vet vad som krävs. Resultaten räknas. Socialdemokratiska tydlighetslekar är däremot en återvändsgränd.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Ledare2019-11-23 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I Conventums konferensanläggning på Olof Palmes plats 1 i Örebro gick sverigedemokraternas landsdagar in på sin andra dag. Jag var där. I S-högkvarteret på Sveavägen 68 samlade Socialdemokraterna samtidigt sin partistyrelse. Jag följde rapporterna och gissningarna från mötet med spänt intresse.  

På SD-mötet talades mycket om att ta över. De som intervjuades på väg in till S-mötet talade om att undvika att ”gå under”.

De båda partierna befinner sig verkligen i helt olika faser för stunden.  När jag lyssnade på debatterna och talen på SD: s landsdagar så märktes det tydligt att de ser fram mot det kommande 20-talet där de hoppas få ”styra landet” och få genomslag för sina idéer.  

Utan några jämförelser i övrigt så dominerades väl Socialdemokraterna av liknande känslor vid ingången till det förra 20-talet.  

Jag lyssnade på delar av SD-ombudens debatt om familjepolitik. Många av talarna använde ordet ”pragmatisk” när de beskrev partiet men också när de beskrev sig själva och sina uppfattningar och viljor.

Pragmatisk är ju ett traditionellt socialdemokratiskt hedersord. Att få saker och ting gjorda som är bra för människorna och landet är partiets ideologi. Att tvista om teorier och om höger eller vänster står däremot inte så högt i kurs.  

Att S-mötet snabbt blev till ett ”krismöte” i medierubrikerna är inget att säga om. ”Vi är i ett oerhört tufft läge”, sa partisekreteraren Lena Rådström Baastad. Opinionsläget, internt missnöje med Januariavtalets liberalism, stormen runt Löfvens intervju i Agenda och oppositionens möjliga misstroendeattack i Arbetsförmedlingsfrågan skapar oro och förskräckelse även i ett parti som har varit med om det mesta.  

På mötet ska en ”Mellanvalsstrategi” antas. Rop om ökad ”tydlighet” riskerar att överflygla pragmatismen. Det bådar inte gott. Tydlighet kan låta bra och klokt.  Men tron på att partiet ska vara en tydlig S-kropp kropp medan regeringen man dominerar ska vara en annan och otydlig Januariavtalskropp; det blir bara lekstuga.

Ingen imponeras nämligen av ett parti som tydligt säger sig vilja föra en annan politik än vad den regering man sitter i vill göra. Så är det bara.  

Bättre då att ha is i magen.  Nästa år kan bli bättre. Ska saker och ting bli mer tydliga så ska de bli det genom att regeringens politik blir tydligare. Morgan Johansson sammanfattade klokt efter mötet till TT att det handlar om att ”ha ordning på migrationen och om att få stopp på gängkriminaliteten.” Så är det.

Justitieminister Johanssons politik behöver bli regeringens politik. Inget annat duger. 

Karta: Sveavägen 68