Jimmie Åkesson drar väljare över blockgränsen

Det är förändringar gentemot valresultatet som är verkligt intressant i SCB: s partisympatiundersökning.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kan konstatera att även Statistiska Centralbyrån noterar SD: s framgångsvind i väljarleden.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kan konstatera att även Statistiska Centralbyrån noterar SD: s framgångsvind i väljarleden.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ledare2019-12-03 20:07
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Snabba skutt upp och ner i opinionen säger sällan något viktigt om den politiska utvecklingen i stort. Att KD tappar en stor del av sin uppgång mellan maj och november är således inte särskilt viktigt. Väljarna gick nämligen tillbaka till SD och M vilket är de partier varifrån de tidigare kom till KD. Väljarna stannar så att säga inom blocket och KD ligger något över sitt valresultat från 2018. 

Huvudtrenden för svensk inrikespolitik består i det stora hela. SD ökar upp till 22 procent medan S minskar ner till 26 och procent och M tappar ner till 18 procent. SD: s tillväxt består till sin lejonpart av tidigare moderata och socialdemokratiska väljare. Men också andra partier - även V och C - bidrar till Jimmie Åkessons framgång.  

Socialdemokraterna har haft några extra svettiga veckor i november. Sjunkande förtroendesiffror för statsministern, misstroendeomröstningar och hot om misstroendeomröstningar från både höger och vänster i oppositionen, bråk om Arbetsförmedlingen, SD lika stora som S i flera opinionsundersökningar och "krismöten" i partistyrelsen.

Hos S utkristalliserade sig därför två vitt skilda reaktioner på SCB: s besked om 26, 3 procent. "Puh; det kunde vart värre!" Eller "Usch; det borde vart bättre!" Själv lutar jag mer åt hållningen "Det är inte så jäkla dåligt trots allt." 

Från vänstergrupperna i och utanför partiet klagas på att S inte för en "socialdemokratisk politik." Vari denna politik skulle bestå sägs sällan från det hållet. Än klenare blir det med svaren då vi betänker att S med 28 procent i valresultat knappast kan bilda några majoriteter för det som V anser vara S-politik. Faktum är ju att om S till exempel skulle vilja få riksdagen med på högre pensioner, mer statsbidrag, satsningar på sjukvården och strikt LO-nära arbetskraftsinvandring så borde man tala med SD. Vilket ju knappast är vad vänstern tänker sig. 

Det finns tendenser i SCB: s siffror som här framöver kan blir riktigt problematiska för Socialdemokraterna. SD är nämligen det enda parti som drar väljare över blockgränsen; från Januariblocket och till Åkessonblocket. 

Socialdemokraterna har nyligen skärpt sin politiska retorik. Enligt statsminister Stefan Löfven är regeringens två huvudspår att utveckla välfärden och att avveckla kriminaliteten. Det är bra spår. Jag tror det är så att det nu krävs att S benhårt håller fast vid detta. Och att det tydligt och klart sägs att en rejält begränsad invandring är en viktig del av såväl utvecklingen som avvecklingen. 

Karta: Riksdagshuset