Stig-Björn Ett gäng nazister har på sistone attackerat och hotat folk. De agerar, som statsminister Stefan Löfven sagt, på ett sätt som vi inte gör i Sverige.

Det är osvenskt att störa möten. Vi är oerhört respektfulla mot andra, ibland nästan lite flata. Vi är inte grälsjuka, tycker inte om konflikter och är en utpräglad konsensuskultur.

Sverige har inte haft en riktig revolution sedan 1740-talet.

Eftersom nazisternas obehagliga påfund är ett hot mot svenskheten kommer de heller inte att få några större framgångar, lika lite som motsvarande grupper på vänsterkanten har haft.

Inte ens deras egna morsor röstar på dem.

Den främsta påverkan som nazisterna har på Sverige är – förutom att de hjälper oss minnas andra världskrigets fasor - att de snabbar på normaliseringen av Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkessons gäng framstår, i jämförelse med nazistiska våldsverkare och politiska vildhjärnor, som rätt vattenkammade. Och ju större vi gör nazisterna som ett hot mot demokratin – desto snabbare kommer SD att ta sig in i politikens finrum.

Den enkla läxan som socialdemokraterna har att göra av utvecklingen är följande: Ta folks oro på allvar. Försök inte skrämmas med hjärnspöken.

Argumentera gärna mot Sverigedemokraterna med utgångspunkt från att de är icke-demokratiska, har en kvinnofientlig politik, går i kapitalisternas ledband, för arbetarfientlig politik, är främlingsfientliga och rasistiska, saknar vett och sans, slår oliktänkande med järnrör, etc.

Där finns onekligen en del att ta av.

Men fatta samtidigt att svenska folket i allt högre utsträckning röstar på detta parti därför att de vill sända en politisk signal till etablissemanget. En signal som handlar om migration, integration och allt annat som väljarna anser har med detta att göra.

Försök inte skriva folk på näsan om vilket slags parti SD är. Det vet folk. Men de vet också vad de tycker om de etablerade partiernas insatser på sistone.

Allt tyder också på att de etablerade partierna uppfattat den signalen.

Men visa det för väljarna på ett trovärdigt sätt och låt polisen ta hand om nassarna. Lyssna på folket. Då kommer de att lyssna på er.