Widar En skicklig journalist som Jörgen Huitfeldt som matchas mot en intellektuell och slug ”socialdemokratisk politiker ut i fingerspetsarna” som Göran Persson, det mötet ville jag absolut inte missa. Därför var det ett lätt beslut att gå in på Kvartal.se och lyssna på just ett sådant samtal. Huitfeldt har precis lämnat Sveriges Radio för att börja arbeta på tidskriften Kvartal.se där en av hans första arbetsuppgifter är att leda programmet ”Fredagsintervjun” där Göran Persson, den forne skol - finans- och statsministern, var första gäst.

Det var en njutning att lyssna på de båda. Kvartal.se har ambitionen att vara en plats för ”vuxet” diskuterande. Och vuxet blev det.

Göran Persson är i mina ögon en av den svenska socialdemokratins allra största partiledare och statsministrar. Det finns några viktiga ingredienser i Perssons framgångssaga. Han älskar att tala, han älskar att tänka och han har ett välbalanserat ego i stort och smått. Det sistnämnda är inte minst viktigt. Ibland blir det lite småroligt. Huitfeldt citerade Kjell-Olof Feldt när denne i kritiska ordalag uttalade sig om gängkriminaliteten i förorterna. Höll Persson med Feldt?

”Det där sa jag långt före Kjell-Olof, sa Persson.

Mer att läsa: Om konsten att våga avgå.

Oftast när Persson inleder sina meningar med ”Jag tycker” så handlar det dock om tunga och allvarliga frågor. I Fredagsintervjun handlade det bland annat behovet av strukturreformer som ligger och väntar på bättre tider och bättre politiker.

Som exempel nämnde han bostadspolitiken, landsbygdspolitiken – ”är det rimligt att ha kvar alla dessa små kommuner där de som har sämst service betalar högst skatt?” – behovet av förbättringar för de sämst ställda pensionärerna och möjligheten för kommuner att kunna förbjuda tiggeri.

Mer att läsa: Arbetarkonservatism.

Göran Persson har också förmågan att med några avspända ord kunna förklara hur det hela hänger ihop i politiken. ”Det är bra att M under Kristersson nu tar några steg åt höger. S skulle i sin tur kunna ta några steg åt vänster i fördelningspolitiken och i tiggerifrågan.”

Han spådde att SD får ”under 10 procent” i riksdagsvalet. Förutsatt att M och S ”inte trängs i mitten” och förutsatt att man avhåller sig från återfall i den ”naiva invandringspolitikens” fördärv.

Så kanske det blir; säger jag med mitt lite ängsliga ego. Så hänger det ihop skulle Persson sagt.