Debatt Det går trögt för S. Partiet har en lång tradition av att vara i regeringsställning men har de senaste fyra åren inte fått så mycket gjort. Ett exempel är migrationspolitiken som regeringen själv inte är nöjd med, och tycks ha svårt att få ordning på.

Widar Andersson på Folkbladets ledarsida lanserade tidigare i somras har (9/6) ett radikalt förslag: S bjuder in andra partier, framför allt M och SD, för att dryfta tryggheten, skolan och andra tunga frågor.

Låt oss leka med tanken att förslaget blir verklighet, och det snabbt.

Initiativet skulle signalera att S är på banan igen efter den handlingsförlamning som präglat både dem och andra partier under SD-nojans åtta år (och gynnat SD). Vi skulle alltså få ett helt nytt politiskt läge med ett offensivt S i politikens centrum. Ett samarbete med M skulle kunna diskuteras. Båda partierna kan tänkas söka nya samarbetspartners.

Kanske skulle S och M kunna börja med tryggheten. Löfven talar sig ju gärna varm för de många nya poliser som vi lär få vänta länge på, eftersom många utbildningsplatser står tomma. Och av de 20 000 yrkesaktiva poliserna 2015 jobbar bara 70 procent kvar i dag (enligt Du och jobbet feb 2018; undersökningen gjord av SCB).

Kristersson har i riksdagen sagt att läget i somliga förorter är "som om det vore krig i vårt land", men sade då inget om någon lösning. En sådan kan han och Löfven behöva jobba på. Kanske kommunala väktare?

Skolan behöver också uppmärksamhet. I dag har man svårt att behålla sina lärare – sedan 2015 har 46 procent av yrkeslärarna slutat, enligt Du och jobbet.

I tidningen nämner fackliga företrädare bl a dåliga karriärmöjligheter och lågt inflytande på arbetssituationen som några av de problem som driver bort poliser och lärare. Det räcker alltså inte med extra lönepengar från staten. Annat måste till.

Med en inbjudan till M och SD skulle S både vinna nya väljare och förlora gamla. Men Widars förslag lär vi inte få se förverkligat, så låt oss lämna tankeleken och fundera på vad vi faktiskt får för regering efter valet. Fyra år till med S+MP?