Debatt Snart är det dags för planetens viktigaste val. Klimatet är en av de största frågorna för mänskligheten och behöver vara det även i valet. Många partier verkar tycka att klimatfrågan ska lösas sedan. Att politiker i framtiden får göra det jobbet, eller att vi bara kan sitta och vänta och hoppas på att ny teknik ensamt ska lösa problemet.

Det håller inte. För det är bråttom. Klimatkrisen går inte att skjuta fram. Det är nu vi ska lösa det här. Det är nu vi ska vara modiga. Det är nu vi ska ta de viktiga politiska besluten. Det är nu vi tillsammans ska ta hand om den här planeten. Det går inte att blunda längre.

För den som bara vågar tänka lite nytt finns många möjligheter att både minska utsläppen och skapa ett bättre samhälle. Priset på solceller och annan förnybar energi går ständigt nedåt och ger oss möjlighet att producera så mycket energi vi behöver utan att förstöra vår planet. Om vi bygger om våra städer så att kollektivtrafik och cykel ges mer plats får vi bättre hälsa och trevligare städer samtidigt som utsläppen minskar. Om vi kör våra bilar på landsbygden på el, biogas och andra miljövänliga bränslen kan vi bli självförsörjande och slippa beroendet av olja från Ryssland eller diktaturer i Mellanöstern. Om vi släpper tanken om att ständigt konsumera mer och mer kan vi få tid att leva och umgås med nära och kära.

Vi står inför ett mycket viktigt val. Ett val som handlar om att vi ska kunna se våra barnbarn i ögonen och säga att vi gjorde allt vi kunde. Ett val där tron på en modern och hållbar värld där vi tar hand om varandra, står mot ett hårdare slit- och slängsamhälle. Ett val där nya smarta lösningar står mot att köra på som vi alltid har gjort.

Rent konkret handlar det om att göra allt vi kan för att sänka utsläppen, skydda djur och natur, öka jämställdheten och bekämpa de sociala orättvisorna.

Det är nu vi ska lösa det här. Klimatet kan inte vänta.