Widar Karin Pettersson har en ganska lång socialdemokratisk och publicistisk karriär i ryggsäcken. Nu lämnar hon efter drygt sju år jobbet som chef på Aftonbladets ledarsida för att gå in i ägaren Schibsteds organisation. I helgen publicerade mediebranschtidningen Resumé en intervju med Karin Pettersson: "När jag klev in bestämde vi på ledarredaktionen att vi skulle ligga till vänster i den ekonomiska politiken, stå för ett öppet och mångkulturellt samhälle samt att vi skulle ta en hård fajt med Sverigedemokraterna och de som vi uppfattar vill närma sig dem politiskt", säger Pettersson.

Eller kortare uttryckt: Ändamålet helgar medlen. Linjen skulle hållas till varje pris. Aftonbladets ledarsida blev – duktiga och begåvade människor som Karin och andra till trots - en arena för personpåhopp, attacker, halvsanningar, utlämnade av fakta, skruvade vinklar och för allmänt journalistiskt förfall. För den goda vänstersakens skull var alla medel tillåtna.

Intervjun i Resumé är milt sagt inte av det problematiserande slaget utan påminner mer om en köpeintervju; inga svåra frågor ställs. Karin Pettersson kan således obehindrat framstå som ett offer för hat och hot: "Efter valet var det som att aggressiviteten la i en extra växel och det allmänna trycket från omgivningen blev mycket hårdare. Den hatvåg som började välla in då har bara tilltagit i styrka sedan dess", säger hon i Resumé.

Mer att läsa: Media utan faktakoll.

Jag betvivlar inte för ett ögonblick att hon och de andra medarbetarna får ta emot mycket skit och dumheter och påhopp. Men hur mycket skit och påhopp och dumheter har de själva spridit på sin ledarsida? Det är ju det som är intressant. Den som anständigt, vuxet och med distans och självinsikt argumenterar för vänster eller höger eller vad det nu är; den kommer i huvudsak att mötas av anständiga motargument. Men sådant intresserar inte Resumé. Tidningen frågar istället: "Varför hatar alla troll Aftonbladets ledarsida?".

Bortsett från att ”alla troll” – vilket framkommit i dagarna – nog inte hatar Aftonbladets ledarsida så leder frågan in till felaktiga svar. Låt trollen vila. Fråga istället varför de allra flesta politiker, skribenter och tänkande personer har slutat att bry sig om Aftonbladets ledarsida? Jag ger för min egen del inte så mycket för vänster och höger. Men en anständig och argumenterande vänster är väl aldrig fel?