Widar Nu har det gått ett år sedan Donald Trump valdes till president i USA. Valutgången var omtumlande och oväntad för väldigt många. Själv trodde jag att Hillary Clinton skulle vinna. Det trodde jag därför att de flesta andra trodde det. Just av den anledningen brukar jag sällan skriva om utrikespolitiska frågor. Jag har för få källor och egna erfarenheter för att skriva något som jag ens själv tycker är intressant. Presidentvalet i USA är dock en så pass stor begivenhet i världen och Trump var en sådan extraordinär kandidat att jag upplevde det som omöjligt att inte skriva något om varför Trump skulle förlora och Clinton skulle vinna.

Det där blev en nyttig läxa för mig. Sålunda tar jag nu de gängse idiotförklaringarna av Donald Trump med flera skopor salt. Bevakningen i de svenska medierna är ensidig. Vilket kan bero på en korrekt och avvägd nyhetsvärdering; det finns inga positiva eller balanserande nyheter om Trump att rapportera om.

Eller så är det samma mediefolk som tidigare rapporterade att Trump aldrig skulle kunna vinna valet som nu fortsätter på den inslagna vägen och överrapporterar om risken/möjligheten att Trump hamnar i riksrätt eller avsätts av sitt eget parti?

Hur det än förhåller sig med den saken så gäller det att försöka läsa och lyssna så brett och öppet som det bara går.

P1-programmet ”God Morgon Världen” bjöd på söndagen (5 november) på ett mycket intressant samtal om Donald Trumps första år vid makten och om hans möjligheter att bli omvald. Ekots utrikeschef Ginna Lindberg – med många egna år som korrespondent i USA i bagaget – var en av de kloka och avvägda personer som deltog i samtalet.

Ginna Lindberg konstaterade för sin del att sakfrågorna kommer att ha mycket stor betydelse. Om Donald Trump lyckas genomföra några av sina viktiga vallöften – till exempel sjukförsäkringen, skattereformen och jobbskapande tillväxt för miljoner fattiga arbetare – så kan han mycket väl bli omvald. Många hinder finns på vägen förstås. Vilket gnisslet i samarbetet med det egna partiet och utgången för republikanerna i kongressvalet i nästa år är exempel på.

För de som bara hört nyheter om att Trump är en idiot som snart avsätts kan det säkert vara förvånande med rapporter om att han kanske kan bli omvald. Jag tänker dock inte bli förvånad igen.