Widar Annie Lööf tar avstamp mot valrörelsen på den pågående partistämman i Malmö. Partiet anslår en väldigt optimistisk ton. I sitt inledande tal på stämman var Annie Lööfs attityd närmast bokstavligt att ”De allra flesta problem går faktiskt att lösa.”

Optimismen känns som ett självklart val för Centern. I opinionsundersökningarna har partiet mer än fördubblat sitt (i och för sig tämligen svaga) resultat i valet 2014 och Annie Lööf leder för det mesta ligan när medborgarnas förtroende för partiledarna mäts.

Möjligheten för ett tvåsiffrigt valresultat nästa höst ligger inom räckhåll. Annie Lööf skulle rentav kunna bli statsminister. Vilket torde vara hennes krav för att ingå i en eventuell regeringskoalition med Socialdemokraterna och något eller några partier till.

Centerpartiets slogan på partistämman – och sannolikt i valrörelsen – är att Sverige behöver ett nytt ledarskap. Det ”undermåliga” ledarskap som direkt och utsagt attackeras på stämman är den socialdemokratiska ledarskapsvarianten som på löpande band sviker mödrar i behov av närbelägna BB, tågresenärer i behov av snabbhet och punktlighet, entreprenörer och företagare i behov av frihet och uppmuntran, arbetslösa i behov av chanser till jobb, lands- och glesbygder i behov av modern växtkraft och låginkomsttagare (arbetande och pensionärer) i behov av mera pengar i plånboken.

Annie Lööf talar om klyvningen av Sverige. ”Jobbet är inte gjort förrän klyftan tätats”, slog hon fast i sitt inledande tal på stämman i Malmö.

Nu vill inte jag vara någon dyster åsnan Ior som lägger sordin på stämningen. Men Lööf och Centerpartiet bör nog betänka så att de inte dundrar rakt in i det miljöpartistiska dilemmat där det sommaren 2014 – efter partiets stora framgångar i EU-valet – inte var någon hejd på optimismen i partiet. Allt var lekande lätt. Problemen i skolan skulle kunna fixas till i ett jehu. Kända målkonflikter som typ MP kontra Vattenfall, MP kontra vapenexport och MP kontra flyg/motorvägar, viftades bort och tycktes inte ens ha förberetts internt när regeringsinnehavet plötsligt var ett faktum.

Centerpartiet behöver inte upprepa de misstagen. Lite mer tjurig bonderealism skulle inte skada inför vad som komma kanske skall.