Widar Jonas Sjöstedt är inne på sitt nionde år som ledare för Vänsterpartiet. Han är därför väl bevandrad i Visbys gränder och hemtam på Almedalens stora scen. Enligt opinionsmätningarna går det hyfsat bra för Vänsterpartiet; pendlar mellan 9 och 10 procent hos de flesta instituten. Realpolitiskt är det dock lättare att hålla sig för skratt i vänsterleden. Efter valet 2018 hänger V och dinglar som ett solitärt oppositionsparti utan vänner i riksdagen. Inflytandenivån är på nollnivån.

Socialdemokraterna har sedan i januari månad ett 73-punkts avtal med regeringskollegan MP och med de små liberala partierna C och L. I avtalet regleras stora delar av regeringspolitiken för de kommande åren.

De övriga tre oppositionspartierna är förvisso också de solitärer; något organiserat samarbete mellan M, SD och KD förekommer i och för sig inte. Men de tre partierna har en statsbudget ihop. Och det talas och antyds och hummas - ibland elakt, ibland nyfiket, ibland hoppfullt - om att det kan bo ett möjligt regeringsblock i triangeln M, KD och SD.

Några sådana rykten surrar det inte kring Vänsterpartiet. Den enda sakfrågan med regeringsanknytning som är någorlunda het i V-landet är om partiet kommer att göra allvar av sina hot och utspel om att fälla regeringen Löfven.

När Jonas Sjöstedt på tisdagen vandrade runt bland redaktionerna för att ge intervjuer så var det därför just den frågan som dominerade.

Medias prioritering är rimlig. Det enda som för stunden är riktigt intressant med V är om partiet verkligen är berett att fälla regeringen genom att i så fall göra gemensam sak med M, SD och KD i en eventuellt kommande misstroendeomröstning om Stefan Löfven som statsminister. Jonas Sjöstedt har också vällustigt och mångordigt förklarat varför han och hans 9-10 procent av väljarna inte kan tillåta att det lättas något på de urgamla hyresregleringarna för bostäder eller att turordningsreglerna i arbetsrätten görs lite liberalare. Snart kan hans kort komma att synas. Bluffar Sjöstedt eller menar han allvar?

Svaren uteblev i Almedalen. Men svaren kommer inte att kunna utebli för alltid. Sannolikt har Stefan Löfven inga större anledningar till oro. Men Sjöstedt kan ha soppat till det för sig. Vare sig han fäller eller inte fäller så kommer kritiken från de egna att bli mycket stark. Som man bäddar får man ligga. Han kan ha riggat sig en egen fälla.