Widar Sverigedemokraterna ska hålla landsmöte den kommande långhelgen. Ombud från hela landet strömmar in till Norrköping på torsdag eftermiddag. När de lämnar kongressarenan Louis de Geer på söndag eftermiddag kommer de att ha fattat beslut om innehållet i SD: s fyra profilområden inför valet: Invandring, integration och sammanhållning, hälso- och sjukvård och trygghet. I slutet av september lyssnade jag på Åkesson när han talade på en partikonferens. " Nu när nästan alla andra partier har anslutit sig till våra uppfattningar om att det finns gränser för invandringen så behöver vi givetvis följa med" sa Jimmie Åkesson. Han argumenterade då för en "nollvision för asylmottagande" och för en "ensidig anpassning" för den enskilde invandraren i integrationsprocessen.

"Vi kan inte ha det så att människor kommer från Danmark eller andra europeiska länder och söker asyl i Sverige" sa partiledaren vid det tillfället.

Partiledare emellan är det ett flitigt använt retoriskt grepp att beskriva de andra partiernas utspel och positionsbyten som om det som sker är att de andra "ansluter sig till våra uppfattningar." Vilket på något märkligt sätt uppfattas som något av det värsta man kan göra i partipolitiken. Anklagelserna om att ha tagit intryck och "anslutit sig" är dock oftast tämligen falska. Men inte denna gång. Åkesson har mer rätt än fel: Under denna period har tillnyktringen solklart gått i SD-anslutningens riktning när det gäller sådant som volymer och bistånd på plats.

Att S och M tidigare - före SD - höll det för en hederssak att nogsamt reglera invandringen; det är en annan historia.

Anslutningsmanövrarna från en del övriga partier tvingar nu SD att skruva sin egen politik ännu något spetsigare och ännu något mer provocerande för motståndarna. Huruvida till exempel "nollvision för asylmottagande" och "ensidig anpassning" är framgångsfaktorer för SD; det är också en annan historia.

Om S och M håller fast vid "Tvärvändningens politik" och steg för steg känns trygga och förtroendefulla i invandringspolitiken så kan det hända att konkurrensen om de många invandringshesiterande väljarna blir mer sund och skarp här framöver.