Bert Karlsson och Ebba Busch Thor kan ses som ett udda par. Men osvuret är bäst. Den gamle Ny Demokratipolitikern och skivbolags -nöjesparks - och asylboendedirektören Bert Karlsson ska "ställa frågor" till KD: s partiledare vid ett tjugotal framträdanden under valrörelsen senare i år. Till Aftonbladet säger Bert Karlsson att han röstade på KD i riksdagsvalet 2014 och att han kommer att rösta på samma sätt i höst. Bert Karlssons frågor till Ebba Busch Thor lär därför inte bli av skjutjärnskaraktär.

Bert Karlsson är ett slags geni i sin genre. Jag vet inte om han besitter samma slags folkliga dragningskraft som vad han gjorde då det begav sig med Ny Demokrati i valrörelsen 1991. Då drog Bert och den nyligen bortgångne Ian Wachtmeister storpublik till sina torgmöten för deras i all hast etablerade missnöjesparti Ny Demokrati. Deras torgmöten var roliga, röriga och vulgära attacker mot byråkrater, parkeringsvakter och mot invandringspolitiken. Med Ny Demokrati skulle det "sunda förnuftet" åter slå rot i Sveriges riksdag. Så sades det. Men så blev det inte riktigt. För att uttrycka det milt. Bert Karlssons och Ian Wachtmeisters intresse av att komma in i riksdagen var tydligt och belönades med framgång. Lika tydligt var de båda partibildarnas ointresse av att vanka fram och tillbaka i riksdagens korridorer i väntan på ännu en av tusentals voteringar om allt mellan himmel och jord.

Partiet Ny Demokrati blev en kalkon.

Kristdemokraterna är inte en kalkon. Långt därifrån. Med tanke på partiets litenhet är det imponerande att KD suttit i regeringsställning under elva år sedan 1991. Inför valet i höst ser det återigen - som nästan alltid - mycket illa ut i opinionsmätningarna för KD.

KD: s främsta chans att hänga sig kvar i parlamentet är att det går så pass bra för Moderaterna att tillräckligt många M-väljare vågar stödrösta på KD för att om möjligt få till en borgerlig majoritetsregering. Bert Karlsson är i det perspektivet en rejäl chansning som sidekick till Ebba Busch Thor. Men det kan bli intressanta möten. Bert är ändå Bert; med en sedvanligt bred motivbild för sitt engagemang. "Hon är en bra sångerska", som Bert Karlsson sa till TT. Kanske kan han fixa ett nytt kontrakt åt EBT?