Det yttersta uttrycket för ojämställdhet

Mäns våld mot kvinnor är inte bara ett kvinnoproblem utan det är ett samhällsproblem.

Kaisa Karro är ordförande för organisationen S-kvinnor i Östergötland.

Kaisa Karro är ordförande för organisationen S-kvinnor i Östergötland.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Debatt2019-12-09 09:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mäns våld mot kvinnor är den yttersta konsekvensen av ett ojämställt samhälle. Mäns våld mot kvinnor är också en hänsynslös, normaliserad verklighet för många kvinnor idag år 2019.

Att mäns våld mot kvinnor kostar ungefär 40 miljarder kronor varje år kan man läsa i regeringens utredning. I summan ingår både kostnader för våldet och indirekta kostnader för förlorad livskvalitet. 

Det framgår också att verksamheterna som ska ge stöd åt våldsutsatta kvinnor och barn, våldsutövare och det våldsförebyggande arbetet är kostsamma. Men vi vet att det är mycket dyrare att inte utveckla arbetet, både för den enskilda som drabbas men också för samhället i stort.

Att som kvinna äga rätten till sin egen kropp kan man tycka ska vara en självklarhet men tyvärr finns det människor i samhället som inte förstår detta eller tycker så.

Fortfarande är det för få kvinnor som kan och vågar anmäla sina förövare för hot om våld, kvinnofridskränkning och våldtäkt fastän att vi i Sverige har en av världens skarpaste lagstiftning. Kvinnors rättsfall läggs på hög på polisstationer ute i landet och det finns knapphändiga resurser att se över fallen. Den här utvecklingen måste brytas. Nolltolerans ska gälla för mäns våld mot kvinnor!

Vi tycker det viktigt att alla som anmäler en våldtäkt får ett målsägandebiträde och ser det som ett första steg. Det är offret som skall prioriteras och respekteras genom hela vårdkedjan och rättsprocessen och få rätt stöd. Kunskapen om sexualbrotten behöver stärkas inom hela rättsväsendet.

Enligt nationellt centrum för kvinnofrid har mer än var tionde kvinna i Sverige utsatts för våld i nära relation. Varje år mördas cirka 15 kvinnor av en man i en nära relation. Mord som nästan alltid föregåtts av hot och våld som inte stoppats. Den här tragiska utvecklingen måste stoppas. Nolltolerans ska gälla för mäns våld mot kvinnor!

I vår feministiska kamp är målet att det jämställda och jämlika samhället, där alla människor lever i frihet och har lika stor makt över sina liv och den gemensamma utvecklingen av samhället. Vi har kommit en bit på väg men det finns mycket kvar att göra om vi skall få till en verklig förändring. Mäns våld mot kvinnor är inte bara ett kvinnoproblem utan det är ett samhällsproblem. Därför duger inget annat än att Nolltolerans ska gälla för mäns våld mot kvinnor!

En minnesplats över en av alla kvinnor som mördas i Sverige varje år.
En minnesplats över en av alla kvinnor som mördas i Sverige varje år.