Widar Liberalerna har det motigt i opinionen. I Aftonbladet Inizios senaste mätning (10/1) är Liberalerna minst av alla; Jan Björklunds tilltufsade kompani är till och med mindre än såväl Miljöpartiet som partigruppen "Övriga" som drar ihop 3, 6 procent vardera. Liberalerna når endast upp till 3, 4 procent. Positionen under fyraprocentsstrecket är ingen enstaka upplevelse för Liberalerna. I Inizios mätningar har de åkt ut ur riksdagen vid flera tillfällen under senare tid.

Liberaler ska väl i och för sig alltid ha snålblåst och motvind. Sverige må vara hur sekulärt, marknadsekonomiskt och individualistiskt som helst. När det kommer till partipolitik är det få som uppskattar det frihetliga anslaget; jublet är begränsat för förslag om att folk i frihetens namn ska få göra lite mer som de vill med saker och ting. Det finns säkert ett flertal intressanta psykologiska förklaringar till varför det är på det viset att våra liberala livsvanor liksom skrämmer oss när det ska väljas mellan partier.

Mer att läsa: Liberaler är som de är?

Kanske är det så att Socialdemokraterna som har varit största parti i varje riksdagsval sedan 1917 har satt en kollektiv standard för hur partier ska vara? "Solidariskt ansvar" blev norm och "Personlig frihet" blev abnormt? Vänstern har heller inte varit liberal i Sverige. Tvärtom har V under decennier varit ett sovjetiskt och fyrkantigt centralistiskt parti. Centerpartiet höll på att gå i drickat när bondekonservatismen utmanades av idépolitiska utspel om att folk borde få invandra, gifta sig och dela ut sina arv efter eget tycke och smak. Moderaterna har haft sina hittills största framgångar då de under statsminister Fredrik Reinfeldt la sig väldigt nära den socialdemokratiska ansvars- och plikttraditionen. Även Miljöpartiet har fått stryka liberal flagg och anpassat sig till motorvägs- och vapenexportnormen.

Mer att läsa: Snart expert även i Sverige.

Det allvarligaste för det liberala partiet är dock att de redan har använt "smitvägen" att driva en tuff ansvars - och ordningredapolitik för det militära försvaret och polisen. Vilket inte tycks hjälpa. Kanske visar sig partinamnsbytet bli ett ödesdigert misstag? När de hette Folkpartiet behövde ju väljarna inte bry sig om det liberala. Då kunde de framstå som ett parti för vanligt och hyggligt folk som tröttnat på sossar och moderater. Nu är det värre. Att välja Liberalerna känns väldigt liberalt. Och det vill få vara när det vankas besök i valbåset. Vilket partiledningens beslut - som Svenska Dagbladet beättar om idag torsdag - att skriva "tidigare Folkpartiet" på sina valsedlar bär syn för sägen om.