Det är lätt att känna sig utanför familjen

Kommunens budget för 2020 måste bantas som ett resultat av detta har Stadsbyggnadskontoret lämnat förslag om att ta bort det kommunala stödet för alla vägföreningar.

Arne Andersson - här på en bild som har några år på nacken - pekar på orättvisor mellan stad och land när det kommer till vägföreningarna.

Arne Andersson - här på en bild som har några år på nacken - pekar på orättvisor mellan stad och land när det kommer till vägföreningarna.

Foto: Janne Forsby

Debatt2019-12-02 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Dessutom vill man lägga över kostnaderna för investeringar för drift och underhåll av belysning till vägföreningarna. För Serviceorter som Skärblacka innebär förslaget en höjning av nuvarande vägavgift med ca 100 procent.

Förslaget bygger på att kommunen inte vill ha huvudmannaskapet för orter som Skärblacka och kan då redovisa minskade kostnader i den kommunala budgeten genom att flytta dessa kostnader direkt till kommuninnevånarna i Skärblackas privata budget, efter ordinarie betald kommunal skatt. Resultatet blir att innerstaden sänker sina kostnader medans man höjer kostnaderna för Skärblacka och övriga serviceorter som Åby och Kimstad. Det här är en riktigt lönsam affär för de som bor inne i stan. För dem ingår full service med vägar i kommunalskatten.

Och tittar vi på de kommunala kostnaderna för investeringar i vägar, parker och utsmyckning så är det inte hos serviceorter eller landsbygd som kostnaderna har stuckit i väg utan det är inne stan. 

Förslaget som Stadsbyggnadskontoret har lagt berör ungefär 20 000 personer och besparingen beräknas bli 11 miljoner. Men de 20 000 personerna betalar idag via kommunalskatten ca 22 miljoner till kommunkassan. 

Många för att säga de flesta av dess vägar som berörs, exempelvis i Skärblacka, ägs väl av Norrköpings kommun och är upptagna som en tillgång i kommunens balansräkning.

Samhällsbyggnadskontoret förslag saknar en konsekvensanalys vad innebär förslaget för kommunen i dess helhet samt inte minst för de boende som drabbas av förslaget.

Jag lyssnade på kommunfullmäktigedebatten förra måndagen. Förvirring och i viss mån okunskap lyste genom i hela debatten. Men ett beslut måste baseras på en konsekvensanalys och inte enbart på Samhällskontorets excel-beräkningar. Vilka konsekvenser får det för kommunen att segregera innevånarna i vi och dom?  Vi som får fullservice via kommunskatten och dom som får driva sitt servicesamhälle på ideell basis och med extra avgifter utöver ordinarie kommunalskatt? Hur påverkas fastighetspriserna genom att man höjer avgifter för boendet utöver kommunalskatten?

För serviceorter som Åby, Skärblacka och Kimstad innebär förslaget att kommunen avsäger sig huvudmannaskapet helt och hållet, det är lätt att känna sig lite utanför den kommunala familjen. 

Karta: Skärblacka Bruk