Widar I skuggan av riksdagsvalrörelsens kamp om Rosenbad utkämpar många kommunpolitiker valkampanjer som i stor utsträckning handlar om flera av välfärdens sakfrågor. Under årets valrörelse har jag haft förmånen att lyssna och leda fler lokalpolitiska debatter än på mycket länge. Det har varit mycket angenämt att få närkontakt med politiken och politiker i Söderköping, Finspång, Norrköping, Linköping och i landstingets sjukvårdsfrågor.

Det är på många sätt synd att de här politikerna inte har större möjligheter att påverka valutgången genom att nåt ut och fram till medborgarna med sina personligheter, kunskaper och politiska förmågor. I många fall åker de bara med i rikstrenden för sina respektive partier; alltför sällan får och tar de chansen att vinna (eller förlora) röster på egen hand.

Kommunpolitiker är dock inte några maktlösa rön för vinden. Rikstrend eller inte så har de lokala politikerna stora friheter att forma sina egna majoriteter när väljarna väl sagt sitt. Mångfalden av parlamentariska lösningar är mycket stor, endast fantasin – och nervösa partisekreterare i SD-nära situationer – sätter gränser för vad som är möjligt. Vilket inte minst utvecklingen i politiken häromkring i våra trakter är tydliga exempel på. Inget styre är det andra likt.

Här finns socialdemokrater och moderater som regerar ihop, här finns S, L, C, KD, och S, L, C, KD eller S, L, C eller S, V, MP.

Efter detta val lär kartan ritas om. Det kan bli svårt för M och S i Söderköping att få till det igen. Konstruktionen av regeringen var i allt väsentligt S-politikern Mattias Gevings (tidigare Ravander) verk i samarbete med moderaten och företagaren Yvonne Persson. Geving har lämnat kommunpolitiken och Persson stiger långt ner på listan i årets val. I Norrköping Hars Lars Stjernkvist (S) ett drömläge att kunna fortsätta styra.

Nyligen anmälde sig även oppositionsrådet Sophia Jarl (M) som potentiell medregent till Stjernkvist. I landstinget slutar alla gruppledare i den styrande fyrpartikoalitionen. Kaisa Karro (S) och Marie Morell (M) kanske finner varandra även där? Även i Finspång finns fler möjligheter – om Ulrika Jeansson (S) vill förnya sig lite. Linköping är svårtippat. Jag har sett många bra politiker i M och S. Småpartiernas valresultat lär avgöra hur makten till slut formeras. Glöm nu inte att rösta – sista chansen är i morgon.