Widar Kanske såg vi en ny politisk stjärna födas i SVT programmet Opinion Live på torsdagskvällen 8 mars? Juno Blom från Norrköping som toppar riksdagslistan för Liberalerna i Östergötland visade kvalitet och bredd när hon som något slags "halvpolitiker" debatterade mot Gita Nabavi som har den otacksamma uppgiften att vara partiledare för Feministiskt initiativ. Jag skriver "halvpolitiker" eftersom de ännu ganska få som vet vem Juno Blom är; förmodligen vet det på grund av hennes långvariga engagemang som statlig utredare mot hedersförtryckets oskuldskontroller, moralpoliser och barnäktenskap. Att hon är riksdagskandidat för det för stunden lätt krisande lilla liberala partiet har sannolikt gått de flesta förbi.

Mer att läsa: Förtryck som vanhedrar.

Halvpolitiker är en bra position. Juno Blom kan stå tryggt på sina kunskaper och erfarenheter från ett samhällsområde som ligger helt rätt i linje med vad medborgarna anser vara de viktigaste frågorna i höstens riksdagsval. Hon slipper att plötsligt byta skepnad från kunskapsunderbyggd statlig utredare hos landshövding Elisabeth Nilsson på Länsstyrelsen i Östergötland till en tjoande helpolitiker som staplar floskler och medborgarointressanta politikinterna angrepp och utspel på hög.

I det för kvällen utmärkta Opinion Live - där även den liberala politiska redaktören Sakine Madon uppträdde med sedvanlig pondus - visade Juno Blom att hon förstår att vårda den sakliga plattform hon har. SVT hade satt ett (L) bakom hennes namn och programledaren Petter Ljunggren påpekade att "du är liberal" när han introducerade Juno Blom i programmet. Mer partipolitiker än så blev hon emellertid inte. Vilket är en framgångsfaktor.

Mer att läsa: När journalister slutar granska.

En nyckelmening i Juno Bloms framträdande hos SVT var när hon påpekade att många politiker har "valt att förbli okunniga" när det gäller hedersförtrycket. Det är en elegant formulering med mycket innehåll. Många - inte bara arma Fi som styrda av svensk- och manskomplex har halkat helt fel i hedersvåldsfrågor - har valt att mångfaldscurla möjliga väljare istället för att tydligt och rakt stå upp för att en liten flicka som växer upp i Sverige verkligen ska växa upp i Sverige och inte i ett könsseparerat parallellsamhälle.

Juno Blom är liberal halvpolitiker på ett klokt och vuxet sätt. Jag önskar henne all framgång i valet.