Widar Det är inte fel att säga att Sverige har sex regeringspartier, även om Liberalerna inte kan låta bli att larma och spöka emellanåt. I stora och tunga frågor som har behövt hanteras under mandatperioden som nu senast om pensionerna och tidigare om bland annat försvaret, invandringen och om kärnkraften så har det funnits betydande majoriteter i riksdagen. Det torde bli ungefär på samma sätt under nästa mandatperiod. Det kommande valet får utvisa var tyngdpunkten ska ligga någonstans i den nya regeringskonstellationen; mer borgerligt eller mer socialdemokratiskt. I den stora SCB-mätningen som släpptes förra veckan går både S och M signifikant framåt medan C och SD går bakåt på ett signifikant sätt. Det visar sig att S och M håller i trendbrottet från SCB-mätningen i maj 2017; de fortsätter att vinna över/vinna tillbaka väljare från SD.

Oväntade saker kommer att hända fram till valdagen i september nästa år. Det vet vi. Men erfarenheten talar för att det oväntade håller sig inom rimliga ramar. De sex regeringspartierna skulle till exempel kunna reduceras med två partier under de dryga åtta månader som återstår fram till dess att väljarna hugger in ett nytt valresultat i sten. En sådan händelse innebär dock inte att regeringspartikretsen skadskjuts på ett avgörande sätt. Vilket är det som har störst betydelse för Sverige och svenskarna. I novembers SCB har S och M tillsammans ungefär 56 procent av väljarstödet. Som jag ser på världen får det samlade stödet för dessa två partier gärna närma sig 60 plus. Inte därför att S och M rent fysiskt behöver sitta och gnugga på varandra i en gemensam regering. Utan därför att det är tryggt och bra för allt och alla att veta att om det behövs så finns det alltid majoritet i riksdagen för sund och balanserad ekonomi - och säkerhetspolitik.

När moderatledaren Ulf Kristersson jultalade på fredagen uppträdde han intressant nog som något slags socialkonservativ socialdemokrat. Givet resonemangen ovan så bådar det gott för Sverige att Kristersson tror sig om att kunna attrahera väljare även från S. De hårda konfrontationerna får tas i symbolfrågor medan verklighetens politik förskonas.