Blocket Alliansen föddes 2004 då de fyra borgerliga partierna för första gången i historien tog sig i kragen och gemensamt utmanade Socialdemokraterna. Blocket de "Rödgröna" föddes som regeringsalternativ på allvar strax efter Alliansen. Rödgröna var en nödlösning som tvingades fram av Alliansen. Socialdemokraterna som tidigare kunnat gå till val under parollen "vi är beredda att styra landet i samarbete med alla partier utom Moderaterna" var nu hänvisade till samarbete med två små vänsterpartier.

Efter att den dåvarande partiledaren Mona Sahlin misslyckats att hålla gränsen så bildade S, V och MP ett formellt rödgrönt block inför riksdagsvalet 2010. De Rödgröna misslyckades och Alliansen kunde bilda ännu en regering.

Alliansen förlorade dock sin majoritet då Sverigedemokraterna gjorde intåg i riksdagen. Valet 2014 ledde till en ännu svagare allians. S kunde komma tillbaka som regeringsbildande parti i en tämligen tanig minoritetskoalition med Miljöpartiet.

I syfte att runda det nu fördubblade SD-partiets riksdagsgrupp tillyxades Decemberöverenskommelsen; en formel som tillät "största partikonstellation" att få igenom sin ekonomiska politik i riksdagen. Efter valet förra söndagen är både Alliansen och de Rödgröna utslagna som regeringsalternativ. Samma sak gäller för Sverigedemokraterna med sina 62 mandat.

För att bli vald till statsminister krävs nämligen aktivt eller passivt stöd från två av de tre stora partierna; så ser det ut. Ingetdera av dagens block håller för de påfrestningar som en sådan votering innebär. Därför kommer blocken att upplösas så sakta och stilla; en process som sannolikt ackompanjeras av dementerande trumpetstötar.

Partierna kommer att agera mer som solitärer och/eller i tillfälliga partnerskap med ett eller annat parti. Nya block sätter sig kanske så småningom; kanske skyndar något nytt parti på skapandet av nya block som bättre speglar verkligheterna än vad de forna Alliansen och Rödgröna gör?