Visby, Västervik, Trosa, Söderköping med flera, är städer som har en hamn mitt i stadens kärna och har ett väldigt uppsving på sommaren med alla båtturister.

Norrköping är en gammal hamnstad, och vi behöver ta hand om det historiska arvet på följande sätt:

1. Den bro som planeras över kanalen måste bli öppningsbar. En fast bro skulle hindra segelbåtar och andra större båtar från att komma in till hamnen, dessutom kan inga flottbesök eller andra ståtliga skepp typ Tall Ship Races kunna lägga till i Norrköping.

2. Sätt tillbaka bryggorna för småbåtar utanför Strömsholmen / Grand Hotell.

3. Ordna med gästbryggor och tankanläggning.

4. Se till att Norrköping får ett sjöfartsmuseum. Andreas kvarn är mycket lämplig som museum, (som nu saknas i Norrköping) vidare saknas det lämpliga klubblokaler för Flottans män och Skeppare Societeten. En restaurang eller kaffelokal kan även passa bra i dessa lokaler.

5. Ordna med flytbryggor vid Kolmårdens djurpark där barnfamiljer kan göra Djuparken som ett del mål, för att sedan fortsätta och utforska Norrköping.

6. Båttrafik från Norrköping till Djurparken och Händelö kan återupptas och lätta lite på biltrafiken vid Djurparken.

7. Skeppet Vega, som gör båtturer med grupper, vill ha Norrköping som hemmahamn, hon ligger nu i hamnen över vintern. Med en bro är det slut med den attraktionen, som tillsammans med det andra skeppet som ligger i hamnen skapar såväl en attraktion som atmosfär och en levande hamn.

8. Båtturister är köpstarka kunder som köpmännen i city så väl behöver.

9. Norrköping är ingen rolig stad på sommaren men det kan bli ett ”självspelande piano” utan några större investeringar.

Lindöhamnen är bra men ligger för långt bort från city. Ingen båtturist åker buss in till staden.