Debatt Handelsrådet har publicerat en rapport från Centrum för Bank och Finans på KTH. Den visar att Sverige kan bli kontantlöst men sannolikt inte före år 2030. Handeln, kortföretag och bankerna kommer bli vinnare medan andra grupper blir förlorare.

Riksbankens lansering av nya sedlar indikerar att kontanter kommer att finnas kvar en tid framöver. Strider det inte mot svensk lag då övriga banker och handeln vägrar ta emot vår valuta? Eller är det undergrävande, samhällsomstörtande verksamhet? Det är i alla fall en vägran att samarbeta med Riksbanken och det svenska folket.

Vem vinner på detta? I alla fall inte medborgarna. Tänk tanken att vi inte längre har några kontanter, vilket ur bankens och handelns synpunkt blir både praktiskt och billigt. Det mesta går att sköta automatiskt och därför behövs inte bemanning och rånrisken minskar genom minskade kundkontakter. Alla kunder i bank och handeln är fullständigt övervakade i varje transaktion som görs. Detta innebär att vi blivit slavar under tekniken, med allt vad det innebär i kostnader för både hårdvaruinköp, uppdateringar, abonnemang och teknikstrul. Även om det påstås att transaktionerna kommer vara gratis, vilket troligtvis inte är sant, för vem äger tekniken?

Tyvärr lever vi i en värld av terror, en attack eller virusattack skulle kunna lamslå många länder samtidigt. Om elförsörjningen slås ut, oavsett anledning, stannar allt och det spelar ingen roll hur många backuper det finns. Redan i dag tvingas man lämna butiken utan varor då kassaapparaten varit strömlös då personal inte längre klarar av ett handskrivit kvitto trots tillgång till växelkassa.

Därför måste det till en lagstiftning som tvingar både bankerna och handeln att ha rutiner för att hantera kontanter, och det inte enbart för sina egna kunder.

En regering skulle kunna utnyttja detta system genom att hamstra, barrikadera sig, stänga ner för att kuva ett helt folk genom sitt monopol, så att varje gång du gör ett inköp måste banken godkänna transaktionen. Vilket i praktiken sker redan i dag då du inte vet om tekniken strular och du tvingas kontakta din bank för att få dina varor. Genom att samköra systemen blir det praktiskt möjligt att inköp skulle kunna styras på individnivå, till exempel hindra någon som anses ha ovanligt hög alkoholkonsumtion att köpa just denna typ av varor.

Vi bör nog alla ta oss en riktig funderare över vad det är för framtida samhälle vi nu strävar efter.

Landsbygdspartiet kräver i partiprogrammet att Riksbanken ska se till att kontanthantering fungerar i hela landet och att alla banker ska vara skyldiga att hantera kontanter.