Widar Medieberättelsen om Centerpartiet och dess ledare Annie Lööf är just nu att det mesta går bra. Medierna hittar inte på. Annie Lööf är inne i ett positivt spinn. När Aftonbladet/Inizio mätte det medborgerliga förtroendet för partiledarna (27/12) så tog Annie Lööf utan prut hand om förstaplatsen. Tvåorna Stefan Löfven och Jimmie Åkesson fick se sig distanserade med flera procentenheter.

Annie Lööf har varit nere i träsket och vänt. Hennes framgångar bådar gott för politiken här framöver. Min utgångspunkt för att göra en sådan bedömning - att det är bra för politiken att det går bra för Centerpartiet - är att jag anser att det i särklass viktigaste för Sverige är att få till en stabil regering med majoritet i riksdagen och utan stora beroenden till konstiga partier med hitte-på-politik.

Mer att läsa: Socialdemokratins nya stjärna.

Ett växande centerparti kan mycket väl bidra till att Sverige hittar nya regeringskonstellationer efter den nu lågintensivt pågående parlamentariska krisen där Decemberöverenskommelsens reglemente fortfarande styr. Centerpartiet är ett i grunden sunt parti när det kommer till tunga och avgörande frågor om ekonomi och ansvarstagande. Annie Lööf och hennes parti är dessutom pådrivande för behovet av reformer inom bostads - arbetsmarknads - och skattepolitiken. Det har gått ett kvarts sekel sedan den senaste reformepoken svepte genom politiken och satte fart på tillväxten och produktiviteten. Effekterna börjar klinga av. Sverige behöver komma in i en reformagenda igen. Annie Lööf kan förhoppningsvis påskynda en sådan utveckling.

Mer att läsa: Sansa er medan tid finns.

Vare sig den gamla - Socialdemokraterna - eller den nygamla - Alliansen - styrelseordningen håller för framtiden. Konstellationen S och MP är ett lovvärt experiment för att testa framkomligheten i ny terräng. Miljöpartiets beslutsamhet att fullfölja inskolningen till regeringsparti är berömvärd. Det kan inte uteslutas att MP kommer ut på andra sidan som ett mer realpolitiskt grönt parti med potential att med råge klara riksdagsspärren. Ett vasst och piggt centerparti med säg 15 procent i ryggen skulle kunna kliva in i en S/MP -regering med auktoritet; befria regeringen från Vänsterpartiet, sopa bort Decemberöverenskommelsen och kanske rentav kunna erhålla statsministerposten?