Widar Mikael Timm är kulturjournalist och författare. Tidigare i veckan lyssnade jag på Timm i OBS som går i radions P1 där han bjöd på en otroligt vacker och lärd betraktelse om varför "bara en konstkritiker kan förstå Trump":

"Det kan nog vara användbart att uppfatta Trumps presidentskap inte som ett radikalt brott med amerikansk historia utan som en fortsättning på den. (--) Det kan också behövas en ny sorts politisk journalistik, en som närmar sig film- och konstkritik. (--) Helt klart är bildanalys en nödvändig del av amerikansk politik."

Mikael Timms inslag i OBS känns som balsam för en själ som är dödsless på alla "experter" som avfärdar Donald Trump som "pajas" och/eller "idiot" utan att ens försöka förstå. Jag vet inte vad som skrämmer; kanske rädslan för att viljan till empatisk förståelse ska uppfattas som sympatisk support?

Mer att läsa: Socialdemokraternas stora grej.

Hur som helst rekommenderar jag verkligen lyssning och läsning av Mikael Timms krönika. Dels därför att det är ett litet konststycke i sig själv. Dels därför att det finns flera tänkvärda länkar mellan Timms USAtext och Sverige. En är givetvis att ens egna blockeringar alltid riskerar att ställa till det. Det sätt man har vant sig vid att se på saker och ting gör att man inte ser det man borde se. Om man hemskt gärna vill se en pajas så kommer man att se en pajas. Även resonemanget om behovet av politisk "bildanalys" gäller för svensk politik. Det är nu mer än tio år sedan som moderaternas kommunikationschef och sedermera partisekreterare Per Schlingmann chockade samtiden med sitt tal om att "bildsätta" politiken och dess politiker.

Mer att läsa: Behövs nog ett nytt parti.

En bildsättning som satte sig var bilder av fyra partiledare i allianssamarbete i diverse miljöer. Från Alliansens födelse 2004 och fram till i vart fall 2010 så matchades bilderna av ett påtagligt innehåll med reformer. Häromdagen framträdde de fyra partiledarna på samma bild i samband med publiceringen av en gemensamt undertecknad artikel på DN Debatt. Det är en bra bild. Men dessvärre är innehållet borta; bilden hänger där och fladdrar i den isiga vintervinden till ingen nytta.

Mer att läsa: Slätt det här nu snälla Stefan Löfven

Alliansen är ingen pajas. Men alliansen saknar mönster och struktur. För att låna ord av Mikael Timm så bör nog Alliansen mer betraktas som ett "radikalt brott" mot svensk politisk historia än som en fortsättning på den. Nya allianser, nytt innehåll och nya bilder behövs.