Akuta kriser ÄtgÀrdas inte med lite plÄster

MÄnga av Sveriges kommuner gÄr pÄ knÀna ekonomiskt.

Åke Karlsson Ă€r en av undertecknarna av dagens debattartikel om kommunernas ekonomi.

Åke Karlsson Ă€r en av undertecknarna av dagens debattartikel om kommunernas ekonomi.

Foto: Katrin Schiffer

Debatt2020-01-25 09:57
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det ekonomiska lÀget Àr till och med akut för nÄgra av kommunerna. Den ekonomiska krisen för kommunerna och dÀrmed för vÀlfÀrden Àr med andra ord ett faktum.

Moderaterna, VÀnsterpartiet och Kristdemokraterna har i olika varianter och upplÀgg gjort utspel om att de vill tillföra flera miljarder extra till kommunerna i generella statsbidrag. Moderaterna vill öka pÄ bidragen med lite över tre miljarder kronor, Kristdemokraterna med runt sju miljarder och VÀnsterpartiet med tio miljarder kronor extra statsbidrag för innevarande Är 2020.

Detta tycker vi i Landsbygdspartiet oberoende (LPo), Ă€r bra. Det allra viktigaste för oss Ă€r ocksĂ„ att statsbidragen Ă€r generella och inte riktade. Riktade stöd Ă€r pekpinnar frĂ„n riksdagen till kommunerna hur de mĂ„ste göra för att fĂ„ dessa pengar. De enskilda kommunerna vet bĂ€st sjĂ€lva var de behöver sina pengar. FörutsĂ€ttningarna skiljer sig enormt mellan en liten glesbygdskommun och en stor stadskommun. NĂ„gra av de riktade statsbidragen Ă€r dessutom sĂ„ pass krĂ„ngliga att söka att mĂ„nga smĂ„kommuner vĂ€ljer att avstĂ„ frĂ„n att ansöka av ren resursbrist i sina förvaltningar. 

DessvÀrre Àr tillfÀlligt tillförda extrapengar, hur behövligt det Àn Àr, enbart plÄster pÄ sÄren som tillfÀlligt stoppar blödningen. För det som orsakat kommunernas ekonomiska kris, Àr i mÄngt och mycket riksdagsbeslut med direktiv, regler, lagar och riktlinjer. Staten beslutar och ÄlÀgger kommunerna att genomföra. Under Ärens lopp har kommunpolitikerna vingklippts mer och mer, nÀr de tvingas att i princip utföra riksdagens beslut, ofta genom riktade statsbidrag. Detta Àr en ohÄllbar utveckling!

Vi i Landsbygdspartiet krÀver ett stopp för riksdagsbeslut som skapar merkostnader för kommunerna. Om riksdagen ÀndÄ vill fatta nÄgot beslut som i förlÀngningen drabbar kommunerna ekonomiskt, sÄ ska det finansieras till fullo frÄn statens kassa med generella statsbidrag. Kommunerna klarar helt enkelt inte mer av alla dessa pÄlagor frÄn staten.

Nu Ă€r det tyvĂ€rr inte sĂ„ att detta rĂ€cker, dĂ„ ju Sverige Ă€r med i den alltmer utsvĂ€vande Europeiska Unionen. HĂ€r fattas ocksĂ„ beslut som direkt berör kommunerna. Samma sak mĂ„ste gĂ€lla hĂ€r som vi menar ska gĂ€lla för staten: ÅlĂ€ggs kommunerna nĂ„got som ger dem merkostnader, sĂ„ ska det finansieras fullt ut av staten. Helst genom att minska Sveriges enorma nettoflöde i form av en allt dyrare medlemsavgift i EU.

Ebba Busch och Jonas Sjöstedt Àr ledare för tvÄ av de partier som omnÀmns positivt i debattartikeln hÀr pÄ sidan.
Ebba Busch och Jonas Sjöstedt Àr ledare för tvÄ av de partier som omnÀmns positivt i debattartikeln hÀr pÄ sidan.
Karta: KolmÄrden