Det har varit många turer kring Wildfire. Medan grannar överklagat bygget gör kommunen allt för att turistattraktionen ska kunna vara kvar.
Berg- och dalbanan hade ett bygglov, men bygglovet överklagades och upphävdes av högsta instans, mark- och miljööverdomstolen.
Under överklagandeprocessen byggde Kolmårdens djurpark Wildfire på egen risk.
När domstolen upphävde bygglovet var det med motiveringen att en detaljplan måste föregå bygglovet, för en bedömning av eventuell påverkan på miljön i området eller om det finns andra negativa effekter av bygget.
Stadsbyggnadskontoret fick i uppdrag att påbörja planarbetet den 9 november 2016.
Nu är förslaget till detaljplan för en del av Marmorbrottet 1:21, Wildfire, ute på samråd, under perioden den 17 februari till den 17 mars. Det betyder att det finns möjlighet att tycka till om planförslaget.
Det blir också ett samrådsmöte i form av öppet hus den 28 februari i Råsslaskolans matsal. Tjänstemän och politiker finns då på plats för att svara på frågor.
Efter samrådet är nästa steg att planförslaget går ut på granskning. Då har man ännu en möjlighet att lämna synpunkter.
Detaljplanen antas av kommunfullmäktige efter godkännande av stadsplaneringnämnden.
Enligt Kikki Liljeblad (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, har detaljplanearbetet kunnat gå snabbt då mycket av utredningarna redan var gjorda i bygglovsskedet.
I samrådshandlingarna ligger en miljökonsekvensbeskrivning som tagits fram av ett naturvårdskonsultföretag, på uppdrag av Kolmårdens djurpark.
Enligt Liljeblad blir det vanligare och vanligare att man gör så, efter önskemål från näringslivet och byggherrarna om att kunna göra delar av detaljplanen själva, i ett tidigt skede.
– Sedan ska de uppfylla alla krav som ställs, så det är inget konstigt. Intressenten får stå för och bekosta mer saker, det är en del i också att det kan gå snabbare.
Parkområdet omgärdas av riksintressen för friluftsliv, naturvård och kulturmiljövård. Söder om planområdet ligger ett Natura 2000-område.
Andan i samrådshandlingen är att kommunen tycker att det är okej med Wildfire gentemot alla riksintressen, att det inte direkt strider mot någonting.
– Det är ju vår bedömning. Men nu är det samråd och då ska både närboende men också länsstyrelsen och andra formella intressenter tycka till, säger Kikki Liljeblad.