Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Wallström landar på fötterna

Landar på fötterna. Kungen har gett Margot Wallström ett handtag i ett besvärligt läge.

Landar på fötterna. Kungen har gett Margot Wallström ett handtag i ett besvärligt läge.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Widars ledare2015-03-31 06:00

Margot Wallström och Sverige tycks landa på fötterna i konflikten med Saudiarabien. Den charmerande och erfarne statsvetaren och politikern Björn von Sydow lyckades i sitt uppdrag som särskilt sändebud att lösa upp knutarna och surdegarna som uppstått. Kungens brev till monarken i Saudiarabien har säkerligen också haft betydelse för att lätta på trycket som byggts upp av allt ståhejande om medeltida diktaturer.

Samtidigt har statsminister Stefan Löfven varit i Kina tillsammans med Sveriges ledande nyhetsjournalister från de stora mediehusen. Dessa journalister har i stort sett ägnat Kinabesöket åt att ställa en och samma fråga till statsministern: Är Kina en diktatur? Inbyggt i den frågan - som Stefan Löfven inte svarade på - är en mängd olika följdfrågor av arten ska Sverige handla med diktaturer?

Stefan Löfven valde att kalla Kina för en "enpartistat". Ord och begrepp är självklart mycket viktiga i den internationella politiken. Jesper Bengtsson som är chef på arbetarrörelsens tankesmedja Tiden konstaterar i en färsk analys att ordet "diktatur" egentligen inte borde "vara så värdeladdat som det just nu framstår i debatten." Bengtsson utgår från de statsvetenskapliga begreppen där "ett land är en diktatur om det är styrt av ett fåtal (en junta eller en politbyrå till exempel) som inte behöver lyssna till folkets vilja eller få sitt ansvar prövat i allmänna val. Ofta är pressfriheten, yttrandefriheten och föreningsfriheten inskränkta."

Om Löfvens och Wallströms uppgift här i världen hade varit att utifrån statsvetenskapliga begrepp dela in länderna i olika kategorier så hade naturligtvis såväl Kina som Saudiarabien utan tvekan benämnts som diktaturer. Men Wallström och Löfven är regeringspolitiker med många agendor och intressen att bevaka. En begåvad människa, politiker eller förhandlare anpassar givetvis sina uttryckssätt till de miljöer där de befinner sig. Kunde vi inte handla med diktaturer så skulle Sverige vara tämligen isolerat.

Enligt tidningen Economists demokratiindex kan bara 24 länder klassas som fullfjädrade demokratier. Ytterligare 52 länder är demokratier med inskränkningar. 39 länder klassas som ”hybridregimer” och 52 är helt auktoritära, det vill säga diktaturer i den statsvetenskapliga begreppsvärlden.

Sverige är ett litet perifert land i Nordpolstrakten med väldigt många exporterande företag. Finns det något vi behöver vara bra på så är det att umgås med folk och länder som vi tycker uppträder konstigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om