Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Partier med små mandat

I dessa tider av alltmer högljudda utspel om allt som ska ske om det eller detta partiet "vinner valet" är det en lisa för själen att erinra sig att inget parti kommer att vinna valet.

Framåt eller bakåt. Folkomröstningen om EU 1994 formerade politikens intressen som de är i avgörande moment.

Framåt eller bakåt. Folkomröstningen om EU 1994 formerade politikens intressen som de är i avgörande moment.

Foto: LEIF R JANSSON

Widars ledare2014-09-05 06:43

I en av de senaste opinionsundersökningarna från DN/Ipsos klarar nio partier spärren till riksdagsvalet. De flesta av partierna är så små att de har mellan 90 och 96 procent av väljarna emot sig. Inget parti är så stort att det inte har en kvalificerad majoritet (minst 66,7 procent) emot sig. Alla partier är på smärre ljusårsavstånd från att företräda majoritetsintressen.

Mats Edman som är chefredaktör på kommunernas tidning Dagens Samhälle skriver om dessa siffror och styrkeförhållanden i det senaste numret av tidningen. (30-2014) I dessa tider av alltmer högljudda utspel om allt som ska ske om det eller detta partiet "vinner valet" är det en lisa för själen att erinra sig att inget parti kommer att vinna valet.

Fyra av partierna ställer upp i det gemensamma och beprövade blocket Alliansen. Av opinionsmätningarna att döma så bör Alliansen vara mycket glad om de samlade blockrösterna når upp till 40 procent. Två av partierna - S och MP - ser på varandra som "naturliga samarbetspartners". SMP känner det nog ungefär som Alliansen och blir glada om de tillsammans får ihop 40 procent av rösterna. Sverigedemokraterna hoppas bli en vågmästare som kan störa och irritera även den kommande minoritetsregeringen. Om Schyman kommer in med sitt parti så kan hon eventuellt rycka undan mattan för SD:s vågmästeri genom att leverera de sista dallrande mandaten som kan ge SMP en majoritet i riksdagen. Vad nu en sådan majoritet ska kunna användas till..

När jag ser ut över den allt brokigare floran av minoritetsföreträdare i eller strax utanför parlamentet ska jag villigt erkänna att jag då och då tänkt tanken att "kan de inte slå ihop sig till två partier; ett som drar framåt och ett som drar bakåt?" Det är fånigt tänkt. Jag vet. Politik är sällan och i längden så enkel och endimensionell som vad den till exempel var i folkomröstningskampanjen om medlemskapet i EU 1994. Ena sidan sa ja. Andra sidan sa nej. Trots att det är tjugo år sedan så minns jag hur hemma jag kände mig i JA-kampanjen för EU. Här kom folk från en rad olika minoriteter och intressen som tillsammans skapade ett majoritetsintresse som förde Sverige framåt; som förändrade och förnyade Sverige.

Fortsätter dagens partipolitiska minoritetskamp ytterligare något varv så borde det vara möjligt för något liknande att inträffa också i riksdagen. Några ordentliga framåtreformer som tas med rejäla majoriteter. Det kommer att behövas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om