Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norrköping är en välkomnande stad

Folkbladets Widar Andersson slog följe med Lars Stjernkvist på ett par seminarier i går. Visby är för Stjernkvist vad vattnet är för fisken, skriver Widar.

Regionfolk. Jan Bohman (S) är KS -ordförande i Borlänge. Anna Pettersson är regiondirektör i Västerbotten.

Regionfolk. Jan Bohman (S) är KS -ordförande i Borlänge. Anna Pettersson är regiondirektör i Västerbotten.

Foto: Widar Andersson

Widarföljermed2016-07-04 18:17

Staten har föreslagit att Dalarnas län inom ett par år ska uppgå i ett stort Svealands län. Med anledning av detta arrangerade Region Dalarna en radda med seminarier om vad det kan komma att innebära ur en rad olika aspekter.

På den programpunkt där kommunstyrelsens ordförande i Norrköping Lars Stjernkvist medverkade var panelens uppgift bland annat att diskutera hur och om stora regioner kan komma att påverka människors identitet. Gunnel Forsberg är professor i kulturgeografi inledde med ett kort anförande.

–  Jag bor i Uppsala och det är min främsta identitet. Däremot har jag aldrig gått runt och känt mig som en "upplänning" och jag tror heller inte att jag i den nya regionen kommer att se mig som en "svealänning", sa Forsberg.

Hon betonade att frågor om identitet är viktiga för de allra flesta människor.

– Att kunna identifiera sig med en plats är bra för livskvaliteten, sa Forsberg

Lars Stjernkvist sade sig inte vara någon särskilt varm anhängare av storregioner.

– Men det är ingen stor sak för mig. Norrköping är inte aktuellt för någon storregion än på länge, sa Stjernkvist.

– I min födelseort Motala kändes det viktigt att vara en "riktig Motalabo" som hade bott där i flera generationer. I Norrköping det jag flyttat känns det mer som om det är helt okej att bara vilja bo där; oavsett var du kommer från. Jag har från första dagen känt mig välkommen i Norrköping, sa Stjernkvist och förklarade dessutom till den stora publikens förtjusning att han utöver sin lokala identitet även kände sig som en "gnutta" svensk och europé.

På Frälsningsarmén var utgångspunkten en artikel som pastorn i Filadelfiakyrkan i Stockholm Niklas Piensoho skrivit i tidningen Dagen. Pastorn såg framför sig ett Sverige som snart hade 15 miljoner innevånare och han önskade sig politiska"visioner och ledarskap" om invandringen.

Stjernkvist ansåg det vara viktigt med förberedelser för att "rörligheten över gränserna säkerligen kommer att öka."

– Vi kommer att bli fler svenskar och norrköpingsbor; och det är bra. Men samtidigt skärps behovet av en fungerande reglering av invandringen, sa Lars Stjernkvist innan han gick vidare till ett seminarium om Norrköpings samarbete med privata investerare i den sociala välfärden.

Seminarieröster

"Småland är en villfarelse", sa kommunstyrelsens ordförande Bo Frank (M) på seminariet om storregioner där Stjernkvist medverkade. Han ansåg även att det går en "mental järnridå mellan Jönköpings och Kronobergs län." Robert Hannah är riksdagsledamot för Liberalerna. På seminariet om invandring dit Widar följde Stjernkvist invände Hannah mot en alltför problemfixerad bild på invandringen. "Jag har tre exempel på svenskar som bevis. Zlatan är världens bästa fotbollsspelare, Laleh är världens bästa artist och Hannah är världens bästa politiker."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om