Musikgruppen Latin Kings, författaren Lena Kallenberg, skådespelaren Ewa Karlsson, eldsjälen Kurt Olovsson, fotograf Maria Söderberg, bildkonstnär Susanna Arwin, folkbildaren Carlos Nunez och eldsjälarna i Bengtsfors Bilsätesveteraner fick ta emot LOs kulturpris samtidigt som Sven Wernström.
Sven Wernström som är välkänd för bland annat Folkbladets läsare, säger:
- För en arbetarförfattare finns det inget mer hedersamt än att bli belönad av Arbetarrörelsen. Därför tycker jag att det här kröner min författarbana - nästa år är jag 80, så sen blir det väl inga fler böcker.
- Dessutom tycker jag det var trevligt att få pris tillsammans med Lena Kallenberg som jag uppskattar mycket. Läs hennes Apelsinflickan.
Priset var diplom, äran, blommor och 35.000 kronor - och så den där kramen.
Sven Wernström får priset att han under flera decennier framgångsrikt skildrat arbetarklassens barn- och ungdom, både historiskt och i nutid. Han har bland annat gjort detta i romanserien Trälarna som skildrar kamp mot klassförtryck, från vikingatiden fram till våra dagar, liksom i sina många böcker om Latinamerika. Sven Wernström har också varit starkt engagerad i arbetet för att sprida litteraturen till arbetarklassen och få LO-medlemmar att använda det skrivna ordet som ett fackligt och politiskt verktyg.
Så heter det i juryns motivering.