Fram till den 20 augusti är det robotsommar på Visualiseringscenter C, med robotvisningar och enkel programmering.
”Kom och säg hej till våra robotar, alla med sina egenskaper och användningsområden”, är uppmaningen.
Tre gånger om dagen anordnas visningar med lite olika inriktning beroende på ålder på besökarna.
Projektledare Andreas Anglesjö visar en så kallad bluebot, en skalbaggsliknande krabat med ögon och glad mun.
– En bluebot är liten robot som är programmerbar genom att man talar om i steg vad den ska göra för någonting. Det kan man göra via en padda eller med knappar direkt på den, säger Andreas Anglesjö.
Genom att trycka på knappar på ryggen på den lilla roboten kan man få den att till exempel gå framåt ett steg. Den har en labyrint att navigera i. Alla i årskurs 2 i Norrköping kommer att få lära känna den här lilla krabaten i höst på Visualiseringscenter.
Enligt Andreas Anglesjö är tanken att man ska få barnen att förstå att en robot inte är något som bara är och som är elak.
– En robot gör precis vad vi säger åt den att göra.
Det gäller att genom programmering ge den rätt instruktioner så den gör som man vill, säger han.
En liten fordonsliknande robot på larvfötter, en mBot, som kan känna av när den är på väg att köra över kanten, och det runda robotparet Dash och Dot, som styrs via en app, dök också upp på visningen.
På frågan ”Vill ni köra robotar?” blev svaret från de besökande barnen:
– Jag vill! Jag vill!
Inez Ahlberg, snart sju år, från Linköping, som var med på visningen, är redan bekant med hur en bluebot fungerar. Hennes skola har en sådan.
Den mest avancerade roboten är inlånad från ABB över sommaren.
– Den finns i industrin och bygger saker. Den kan jobba 24 timmar om dygnet, säger Andreas Anglesjö.
Här staplar den klossar, dansar och gör dabrörelsen. Man instruerar den genom att handgripligen ta tag i griparmarna, rörelser som sedan kan sparas i minnet.
Genom ett visualiseringsbord kan besökarna se hur den 57 centimeter höga roboten Elsa, som varit med i Talang och spelar i det svenska landslaget i robotfotboll, ser ut inuti.
– Hennes syster Ariel är i Almedalen nu, berättar Andreas Anglesjö.
Elsa själv tränar inför fotbolls-VM i Japan. Robotarna ingår i den forskning kring AI, artificiell intelligens, som sker i Linköping.