Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Därför överklagar de beslutet

Wind4shore och kommunen har överklagat beslutet om nej till vindparken på Vikbolandet till mark- och miljödomstolen.

Alf Gustafsson, Tore Wizelius, Karin Jonsson (C) och Jan-Olov Johnson kämpar vidare för vindkraft på Vikbolandet och menar att klimatet måste väga tungt.

Alf Gustafsson, Tore Wizelius, Karin Jonsson (C) och Jan-Olov Johnson kämpar vidare för vindkraft på Vikbolandet och menar att klimatet måste väga tungt.

Foto: Susanna Beskow Norgren

VINDPARK2018-10-31 20:00

Flera vindkraftprojekt har stupat i Norrköping, senast det på kobbar och skär utanför Marviken. Nu har även satsningen på land på Vikbolandet stött på patrull. Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Östergötland har avslagit ansökan.

Vid pressträffen i bygdegården i Östra Husby på onsdagen var frustrationen stor.

– Vi har överklagat beslutet, både från kommunens sida och från Wind4shore, säger kommunalrådet Karin Jonsson (C), ansvarig för miljö- och klimatfrågor.

Kommunen har ett miljömål om helt förnybar energi år 2030.

– Det ligger i kommunens intresse att vi får igång vindkraftsel inom vår kommun.

– Det är väldigt olika på olika länsstyrelser hur man ser på det här runt om i Sverige. Vi har svårt att komma igenom med vindkraft här, det är uppenbart, säger Jonsson.

Kommunen är en stor delägare i konsortiet Vikboland Vind, med sina 40 procent, genom Norrevo och Nodra. Kolmårdsvind ekonomisk förening äger 10 procent och projekteringsbolaget Wind4shore 50 procent.

– Det kostar pengar och det tar tid att jobba med det här, säger Tore Wizelius, Wind4Shore och projektledare för Vikboland Vind, som efter miljöprövningsdelegationens beslut känner sig lurad.

– De har bestämt sig på förhand att det här ska vi säga nej till, och så hittar de någon slags argument för det.

Trots att klimatförändringarna är ett hot mot fåglar, växter och naturen nämns inte klimatet alls i beslutet, säger Wizelius.

– Att minska koldioxidutsläppen med 133 000 ton väger lättare än att eventuellt örnarna inte kan bygga bon lite längre in mot land. Det är fullkomligt horribelt.

– Vi är jävligt förbannade på deras sätt att hantera det här, säger Tore Wizelius med spets mot tjänstemännen vid länsstyrelsen.

– Det är första projektet som Naturskyddsföreningen i Norrköping säger ja till, påpekar Alf Gustafsson, vice ordförande i Kolmårdsvind, som startade för tio år sedan.

Han pekar också på en ny rapport från Svensk vindenergi om att artskydd blivit individskydd, att det blivit allt svårare att få tillstånd för vindkraft i områden där det förekommer fåglar.

Vikboland Vind vill bygga tolv vindkraftverk i tre grupper på Vikbolandet. Ett eller två kan man tänka sig ta bort med hänsyn till närboende.

Vid ett ja till vindparken kan den stå klar två år efter ett beslut. Vid ett nej säger Gustafsson och Wizelius att de inte orkar mer.

– Någonstans går smärtgränsen, säger Jan-Olov Johnson, ordförande i Kolmårdsvind.

Fakta

Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen har sagt nej till vindparken på Vikbolandet, med argument som bristande underlag om risk för skada på havsörn och påverkan på flyttfåglar, stor visuell påverkan på landskapsbilden, och att det saknas underlag för bedömning av påverkan på fornlämningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om