Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler lodjur i Östergötland

Lodjursstammen ökar och allra mest ökar den i södra och mellersta Sverige. I Östergötland skedde sex föryngringar förra vintern vilket är nära länsstyrelsens mål.

Lynx lynx. Nu växer lodjursstammen i hela landet men mest i södra och mellersta Sverige.

Lynx lynx. Nu växer lodjursstammen i hela landet men mest i södra och mellersta Sverige.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

VILTVÅRD2016-09-27 15:00

Enligt den senaste lodjursinventeringen som genomfördes vintern 2015/2016 har antalet lodjur i Sverige ökat: enligt de beräkningar man gjort ska det nu finnas omkring 1 300 lodjur i Sverige fördelade på 221 familjegrupper (honor med ungar). Av dessa fanns 85 familjegrupper i mellersta förvaltningsområdet och 24 i södra – procentuellt sett är det här den största ökningen har skett..

I Östergötlands län har man konstaterat sex föryngringar i sex familjegrupper, dessutom finns ett antal kringströvande hannar.

– Vi brukar använda en beräkningsmodell där man räknar med 5,49 djur per familjegrupp. Det skulle innebära omkring 33 djur i Östergötland lite mellan tummen och pekfingret, säger Mia Kjällander, samordnare för viltförvaltningen på länsstyrelsen Östergötland.

Av dessa har tre föryngringar skett i den östra länsdelen, alltså någonstans runt 15 lodjur.

– Men handjuren rör sig över ganska stora ytor så antalet kan ändras ganska snabbt, konstaterar Mia Kjällander som nämner de två lodjur som dödade två får i Stegeborg i förra veckan – enligt statistiken har ingen föryngring skett i Söderköpings kommun.

Mia Kjällander tillägger att de här inventeringarna visat stora skillnader mellan åren.

– Vintern 2013/2014 hade vi 3,5 föryngringar och vintern 2014/2015 bara en enda så stammen har ökat i år. Det ska bli väldigt intressant att se hur nästa vinters inventering kommer att se ut.

Vad denna ökning beror på är inte helt enkelt att säga.

– Det kan handla om olika faktorer som att det varit bra vintrar med god tillgång till föda, menar Mia Kjällander som tillägger att det också kan spela in att det varit mindre jakt och bättre spårförhållanden.

I och med de sex föryngringar man sett senaste vintern ligger man nu nära det antal man vill ha i länet.

– Länsstyrelsens viltförvaltning har satt upp ett mål på sju föryngringar per år så vi närmar oss målet, säger Mia Kjällander som också tillägger att antalet lodjur inte är lika kontroversiellt som vargstammen.

– Lodjur tar oftast bara ett eller ett par djur när de angriper tamdjur även om undantag finns. Vargar kan ju döda ganska många djur om det vill sig illa. Å andra sidan är det svårare att stänga ute lodjur.

Naturvårdsverket har ett referensvärde på minst 870 individer i hela Sverige för att långsiktigt bevara lodjursstammen – något man nu alltså överstiger med råge enligt den senaste inventeringen. Minst antal inventerade lodjur på senare år var 2013 då man beräknade stammen i Sverige till 840 individer.

Lodjurets historia

I början av 1920-talet var lodjuret nästan utrotat. Det fanns en liten stam i gränstrakterna mellan Jämtland och Västerbotten.

Lodjuret fridlystes i Sverige 1928 och stammen ökade till 700 djur fram till 1980-talet.

Under 1980-talet minskade lodjurstammen igen och försvann nästan från Götaland och södra Svealand.

Det resulterade i att arten fridlystes i södra Sverige år 1984 samt i hela landet 1991 vilket medförde att lodjursstammen växte.

I början av 1990-talet påbörjades regelbundna lodjursinventeringar.

Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om