Varje tisdag från maj till augusti träffas biodlarna på Vikbolandet för att dela gemenskap, fortbildning och erfarenheter med varandra. Det är den tredje största biodlarföreningen i Östergötland. Och det är ett glatt välkomnande gäng som man möts av. 

Denna kväll i Kuddby är det ordföranden Lasse Arvidsson som lär ut hur man sätter in en ny drottning i sitt bisamhälle. 

I en metod han berättar om tar man bort den gamla drottningen och stänger in den nya drottningen i en bur med foderdeg i bisamhället. Bina äter bort förseglingen till buröppningen så att drottningen kan komma ut i kupan.

Artikelbild

| Bin i full gång med honung och vaxkaka.

Vid fint väder hålls fortbildningen ute vid föreningens bikupor för att alla ska få se praktiskt, men just denna kväll är vädret sämre så det blir samling inne runt fikabordet. Efter genomgången pratas och delas det erfarenheter kring de olika metoderna och vilka som har funkat bäst i deras kupor. 

Glädjen från de mer erfarna när de får dela med sig av sin kunskap till de lite nyare biodlarna går inte att ta miste på. Det märks att det är en stolthet kring arbetet med bin. 

– Jag har haft bin i över 50 år och en period hade jag över 100 bisamhällen. Jag är en stor djurvän så att hålla på med djur har jag alltid gjort, säger Åke Oscarsson. 

Genom åren har han hunnit skaffa sig mycket kunskap och hans intresse för sina bin lyser igenom när han pratar och berättar. 

Artikelbild

| Åke Oscarsson blåser lite rök för att få bina lugna.

När kvällen lider mot sitt slut går Lars-Göran och Åke ner till bikuporna för att visa hur en kupa är uppbyggd. Vägen dit går via en fin skogsstig. Först märks knappt bina, men när Åke börjar öppna upp en av kuporna stiger surret och snart ses bin som börjar flyga utanför kupan. Det gäller att hålla sig lugn och inte börja vifta och bli stressad. 

Det tar 21 dygn för ett ägg att utvecklas genom larvstadie och förpuppa till färdigt honungsbi. Ett bi som föds under sommaren lever cirka fyra veckor. Under den tiden har biet olika uppgifter, vecka ett putsbi och ambi, vecka två husbi och byggbi, vecka tre vaktbi och vecka fyra dragbi. 

Artikelbild

| Bisamhällena som föreningen har för att rent praktiskt dela med sig av tips och kunskap till medlemmarna.

Det finns olika modeller av bikupor men den enklaste och billigaste är uppstaplingskupan som är indelad nedifrån och upp på följande sätt, botten, yngelrum, spärrgaller (som hjälper till att skilja utrymmet mellan yngelrummen och skattlådorna), två skattlådor det vill säga där honungen är, täckskiva och sen ett tak. Ett bisamhälle kan bestå av 60-80 000 individer som samverkar för hela samhällets expansion och fortlevnad. 

Lars-Göran och Åke berättar att det startar en ny kurs för nybörjare i biodling i maj nästa år.