– Jag blev mycket imponerad av solcellsanläggningens storlek och kapacitet, sa Anne Revland efter studiebesöket. Och det här sättet att kunna optimera elförbrukningen är fantastiskt intressant, inte minst med tanke på att den här anläggningen är unikt stort i Sverige, just när det gäller lantbruksfastigheter.
– Så pass att man tror att det här kan bli en referensanläggning för andra lantbrukare att komma och titta närmare på. Med tanke på det, känns det ju kul att den här anläggningen finns inom Norrköpings kommun. Dessutom var det intressant att höra att investeringsstödet från länsstyrelsen betalades ut efter en snabb och bra process och att man haft ett bra samarbete. Det kändes också positivt.
Nöjd investerareAnders Henningson själv såg nöjd ut med sin investering:
– Vi har haft igång anläggningen sedan i somras och vi är mycket nöjda så här långt, säger Anders Hennigson, vars anläggning kostade cirka 1,5 miljoner kronor.
– Men då fick vi 35 procent i solelsbidrag från länsstyrelsen, vilket givetvis är väldigt viktigt, med tanke på totalekonomin för anläggningen.
Hur lång tid beräknas den hålla?
– Man talar om att den kan hålla i minst 25 år framåt och när det gäller ekonomin, räknar jag med att investeringen betalats tillbaka om cirka åtta, nio år, tack vare den billigare solcellselen.