Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stridsträning ska ge hästarna bättre hälsa

Hört talas om Bråvikens Akademiska Ridkonstsällskap?Troligen inte, eftersom det är en helt nystartad ridförening på Vikbolandet med omnejd.– Vi har genomfört våra två första kurser i Tväggestad ridhus på Vikbolandet och de lockade över 30 deltagare, vilket vi är mycket nöjda med,  säger Sandra Blomqvist, som är nyvald ordförande i föreningen.

Tränaren Anna Lindh från Nyköping instruerade medlemmarna i Vikbolandets nya ridförening i lördags. Här är  det Johanna Nieznaj, som tränar med sin fina nordsvenska häst.

Tränaren Anna Lindh från Nyköping instruerade medlemmarna i Vikbolandets nya ridförening i lördags. Här är det Johanna Nieznaj, som tränar med sin fina nordsvenska häst.

Foto: Robert Svensson

VIKBOLANDET2009-10-05 07:57
– Men i framtiden planerar vi att ha verksamhet inte bara på Vikbolandet utan även på andra platser i framförallt norra Östergötland och södra Sörmland, allt efter medlemmarnas önskemål och behov.
Föreningen har inte bara har ett imponerande namn, utan är också ovanlig, eftersom det inte förekommer något tävlingsmoment.
Väpnare och riddare
– Det går inte att tävla i akademisk ridkonst, utan det är helt och hållet en träningsmetod, säger Sandra Blomqvist. Däremot kan man inom den akademiska ridkonsten avlägga prov på olika nivåer som ett mått på sin skicklighet.
– Den första nivån är ”väpnare”, där man visar att man kan grunderna inom konsten. Därefter kan man bli ”riddare”, där man visar att man kan utbilda en häst från grunden. Efter detta man kan slutligen också bli mästare.
– När det gäller vår tränare Anna Lindh, har hon nått upp till nivån riddare och vi har för övrigt redan anlitat henne till fler kurser framöver, närmast den 21 november.
Hästen i centrum
– Vid den här typen av ridning utgår man från den enskilda hästens förutsättningar att utföra ett visst arbete och en viss rörelse. Den akademiska ridkonstens filosofi utgår från de gamla hästakademierna, där man tränade hästarna för att rida i strid. Men det gör förstås inte vi, utan vi tränar för att få hållbara och starka hästar.
– Vår träning går ut på att träna upp hästen till en viss styrka, där man börjar med skritt, fortsätter med trav och slutligen går över till galopp. Men galoppen kommer inte in i träningen förrän hästen verkligen fått upp styrkan i skritten och travet ordentligt, vilket kan ta tid.
Är det inte samma sak i en vanlig ridklubb?
–  Nej, på en ridskola är det många olika ryttare som samsas om hästarna. Hos oss rider man sin egen häst och kan ägna sig åt den hästen mer långsiktigt. På en ridskola är det nog också svårare att motivera eleverna att bara få skritta under lång tid, för de vill nog använda alla gångarterna.
– Men man måste inte ha egen häst för att vara med i den här föreningen, utan det räcker att man har intresset för den speciella inriktning som vår förening har.
– Och vi kommer dessutom att ha många andra aktiviteter än ridaktiviteter framöver, som studiecirklar och olika utbildningar.
Var har ni fått era uppslag ifrån vid föreningens bildande?
– Vi ville träffa fler som har liknande intresse och skapa nätverk, där man under informella former kan umgås. Den akademiska ridkonstens ”guru” är dansken Bent Branderup.
Hur hamnade ni på Vikbolandet?
– Vi har haft våra två första kurser i Tväggestads nya ridhus här på Vikbolandet. Mycket därför att jag och Kicki Lööv, som startat klubben tillsammans med Therese.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om