Marviken, som började byggas 1963, är kärnkraftverket som aldrig togs i bruk, ett monument över tiden för kalla kriget då plutonium från Marviken skulle gå till svenska kärnvapen.
Anläggningen vid Bråviken blev i stället ett oljeeldat reservkraftverk. Verksamheten lades ner 2009 och Vattenfall har därefter sanerat anläggningen och letat efter en köpare.
I januari tog nya ägaren, teknologiföretaget Synthesis, över. Bolaget utvecklar destinationer. Tillsammans med det samhällsutvecklande konsultföretaget Ramboll vill Niclas Adler, ordförande och en av grundarna till Synthesis, omvandla området till en skärgårdsstad som lever året om.
Investeringar i projektet: 3,5 till fyra miljarder kronor.
På tisdagen anordnades en work shop i kontrollrummet med politiker och under onsdagen bjuds boende på Vikbolandet in, för diskussioner om hur platsen kan utvecklas.
Patrik Derk, ansvarig för social hållbarhet vid Ramboll, säger att det måste fungera ekologiskt, socialt och ekonomiskt.
– Det är en unikt fin plats, med en spännande historia. Kontrasten mellan det extremt vackra och den här byggnaden, säger han.
Visionen är en skärgårdsstad med 1 000 - 1 200 bostäder, blandat boende med hyreslägenheter, bostadsrätter och villor, hotell med 200 rum, restaurang, förskola, butik, kontor, rehabcenter, strandpromenad runt kylsjön, och båttrafik, pendeltrafik, till Norrköping, Kolmården, Arkösund och uppåt Stockholm. Kryssningsfartyg kan lägga till i anläggningens hamn.
– Det måste vara en viss mängd aktivitet för att det ska bli en skärgårdsstad och locka människor att flytta hit och vara en del av det här, säger Niclas Adler.
Människor som älskar natur och skärgård är målgruppen.
– Denna enormt häftiga byggnad vill vi också på något sätt använda, säger Niclas Adler.
Insidan på reaktorbyggnaden kan bli ett upplevelsecenter, ett världsarvsmuseum, där man berättar om atomkraft och kalla kriget. I källarplanen ska Synthesis ha datorhallar där man bearbetar data, vilket kräver mycket energi. Spillvärmen ska värma skärgårdsstaden. Exteriört, utanpå de tjocka väggarna av specialbetong, kan man hänga glasade byggnadsvolymer med fin utsikt.
Adler, som gärna vill ha med lokala partners i projektet, talar om ett besöksmål för både internationell och nationell turism.
– Det är ett spännande område. Äntligen händer det något med det, säger kommunalrådet Reidar Svedahl (L).
En ny detaljplan måste till. Tillsammans med kommunen ska man hitta lösningar på vägar och annat. Om tio år kan skärgårdsstaden stå färdig.
Reaktorbyggnaden är totalt 108 meter, varav 87 meter över mark. Pannrumsbyggnaden är tänkt som hotell.