Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stor efterfrågan på julkalkoner

- Av våra nuvarande 600 kalkoner, kommer snart cirka 500 att bli julkalkoner.Det berättar Daniel Hildebrandt som äger Visätters kalkongård på Vikbolandet, tillsammans med frun Minire.

Just nu är det gott om kalkoner i det nybyggda stallet på Visätters gård på Vikbolandet. Men ägaren Daniel Hildebrandt kommer att slakta 500 av dem inför julkommersen.

Just nu är det gott om kalkoner i det nybyggda stallet på Visätters gård på Vikbolandet. Men ägaren Daniel Hildebrandt kommer att slakta 500 av dem inför julkommersen.

Foto: Janne Forsby

VIKBOLANDET2012-12-12 19:16

Kalkon ligger i tiden som ett alternativt vitt kött, något som märks på den här gården, som nu fått fram första kullen i det nybyggda stallet:

- Efterfrågan är rekordstor och allt fler människor verkar tycka om att få kalkon till julen, så i princip har vi redan nu slutsålt på våra tillgängliga kalkoner. Vi hara mest kunder i Norrköping och Linköping, men det kommer en del privatkunder ända från Stockholm för att köpa en färsk kalkon.

Är det många som vill ha en hel kalkon?

- Till jul säljer vi nästan enbart hela kalkoner, men i olika storlekar, eftersom vi har små på cirka fyra kilo och de största upp till cirka åtta kilo. Och det beror på att vi har både tuppar och hönor och därmed olika vikter per automatik.

Kalkoner tillhör de största och starkaste hönsfåglarna. Huvudet och en stor del av halsen är nakna. Kalkoner har en spetsig, hängande köttflik över näbbroten, medelhöga fötter med långa tår och oftast små sporrar. Kalkoner har en rundad stjärt, som kan resas upp och utbredas.Enligt organisationen Svensk Fågel har konsumtionen av kalkon i Sverige gått upp från 0,5 kg per person och år till 1,5 kg, under de senaste tio åren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om