Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sol blir till el på Vikbolandet

Intresserad av att låta solen värma upp huset och vattnet hemma? Gör som Mikael Saksi på Vikbolandet – satsa på en solelspark!

Så här blir det. I går hängdes den första solpanelen upp på det som kommer att bli Sveriges första privatägda solelspark. Initiativtagaren heter Mikael Saksi (mitten) och med på invigningen var även miljöminister Lena Ek (C) och Daniel Gruvborg, som ska bygga parken.

Så här blir det. I går hängdes den första solpanelen upp på det som kommer att bli Sveriges första privatägda solelspark. Initiativtagaren heter Mikael Saksi (mitten) och med på invigningen var även miljöminister Lena Ek (C) och Daniel Gruvborg, som ska bygga parken.

Foto: Magnus Andersson

VIKBOLANDET2014-08-30 10:42

På ungefär en och en halv hektar av familjen Saksis på Gisselö gårds mark, "som ändå inte är så bra för något annat", som Mikael Saksi själv säger, kommer snart Sveriges första privata solelspark se dagens, eller solens kanske man ska säga, ljus. I går hängdes den första panelen upp och som hedersgäst var miljöminister Lena Ek (C) inbjuden.

– Det är fantastiskt roligt! Sverige har som mål att minska växtgasutsläppen med 40 procent till 2020. Ett tufft mål, som jag tror att vi kommer att klara, säger hon.

2030 ska Sverige ha en fossiloberoende fordonsflotta och 2050 vara klimatneutrala.

För det krävs politiska initiativ men även personliga engagemang, likt Mikael Saksis.

– Tänk inte att det "inte spelar någon roll vad jag gör för något". Det finns en kraft i det personliga engagemanget, säger Lena Ek och exemplifierar med motståndet när klorblekta kaffefilter togs bort, till att tre månader senare inte efterfrågas längre.

Men tillbaka till den unika solelsparken på Gisselö gård. Initiativet kommer helt och hållet från Mikael Saski som värnar miljön. Efter att ha försökt få till vindkraftverk under många år, men stött på patrull i form av mycket byråkrati, fick han till slut tipset att från Arne Andersson på Bixia att satsa på solel.

– Han tyckte att solelen var bättre. Dessutom har det gått i rasande fart eftersom det inte krävs något byggnadslov, säger han.

Bixia kommer att sälja elen genom E.on:s nät medan Nordic Solar bygger själva parken. Vd:n på det sistnämnda heter Patrik Gruvborg och han ser fördelar med Norrköping i solelssammanhang.

– Norrköping har en hög instrålning och närhet till kusten. Det är jämförbart med norra Tyskland!

Läs mer i lördagstidningen, som även finns som e-tidning här på webben!

Fakta/Solespark
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om