– Vi gjorde ett försök för ett par år sedan, men intresset var inte så jättestort, minns Per Ljung, produktionschef för Vattenfalls fjärrvärmeanläggningar. Men nu tror vi att Marviken kan bli lättare att sälja, eftersom vi nu kommit längre i miljösaneringsprocessen, vi har kommit längre i översiktsplanen, som är klar och detaljplanearbetet som pågår hos kommunen.
– Jag kan nämna att miljösanerings- och rivningsprocessen under de senaste åren vid Marviken har kostat oss cirka 100 miljoner kronor.
Och den stora huvudbyggnaden är helt tom?
– Alla större komponenter är utlyfta ur byggnaden och den är sanerad från asbest och andra miljöfarliga ämnen. Efter miljösaneringen stoppade vi dock tillbaka reaktorn igen och vår förhoppning är att hela reaktorhallen kan vara häftig för en ny köpare att utveckla. Även den stora panelen, där reaktorn skulle skötas är kvar och gör att den gamla industriandan är bevarad inne i huset.
– Vi hoppas att en ny köpare kan använda delar av det här industrihistoriska materialet och göra något intressant av det. Dessutom är huvudbyggnaden 80 meter hög, vilket också bör kunna användas på något spännande sätt.
Hur stor yta består Marviken av?
– Det finns över 6 000 kvadratmeter och cirka 600 rum i byggnaden och tomten är på 250 hektar vatten och mark, så det är stora ytor vi talar om och det skulle exempelvis få plats många normalstora villatomter, om man så skulle vilja.
Och försäljningssumman är satt till 25 miljoner kronor?
– Ja, som utgångsbud, så det kan ju bli budgivning, om det dyker upp fler intressenter. Så det handlar om att vi ska få ett bra bud, men ett bra bud är inte bara en peng i det här fallet, utan vad vi söker är någon som också har en bra affärsidé för Marviken, så att området och anläggningen kan utvecklas.
– Det handlar om att Vattenfall är så förknippat med Marviken och den här platsen, vilket vi har med i beräkningen vid en förhoppningsvis kommande affär.
Ni vill helst inte att man sätter igång och river huvudbyggnaden?
– Nej, vi hoppas att en ny köpare behåller huvudbyggnaden och förvandlar den från att ha varit en industrifastighet, till en plats där man kan bygga bostäder och bedriva affärsverksamhet.
– Man kan ju bara tänka på hur Norrköpings kommun jobbat fint med att behålla hela det gamla industrilandskapet och dess historia inne i stan och nu kunna kombinera det med ny industrihistoria i Marviken.