– Det var förstås roligt att få vara med om den här studieresan till Österrike och vi hann med många intressanta studiebesök hos bönder därnere, säger Malin Hansson, nyligen hemkommen från vinstresan.
Minns du något speciellt från resan?
– De hade lite annorlunda djurhållning och bland annat använde de våra köttraser även som mjölkkor, så det kändes lite annorlunda. Vi besökte även ett slakteri, så totalt sett har jag en hel del intryck och idéer med mig hem.
Hur ser ditt eget lantbruk ut?
– Jag har totalt 130 djur, varav 70 vuxna dikossor och resten kalvar. Och jag har stora betesmarker ner mot Bråviken, där mina djur fungerar som landskapsvårdare. Sedan säljer jag alla tjurkalvar till köttproducenter medan korna får vara kvar här tills de blir cirka 12 år. Då går de också vidare till köttproduktion.
Vill ha svenskt köttKunskapsresan är en del av det så kallade Kunskapsprogrammet, som är ett gemensamt initiativ mellan LRF Ungdom och McDonald´s, för att främja generationsväxling och entreprenörskap bland unga bönder i Sverige.
– Bland annat är en målsättning att vi ska få upp vår nötköttsproduktion, med tanke på att vi själva bara producerar 45 procent av allt nötkött som säljs i Sverige medan resten importeras, säger Malin Hansson.