Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lamm du välsignade

Bääää! I fårstallet på Beteby gård på Vikbolandet har hundratals lamm fötts under vintern och våren. Det är full fart i halmen.

Hej på dig. Två små lamm kollar in varandra i halmen i fårstallet.

Hej på dig. Två små lamm kollar in varandra i halmen i fårstallet.

Foto: Robert Svensson

VIKBOLANDET2008-03-22 03:00
Michael och Anita Sandström med döttrarna Erica och Victoria har satsat på lammproduktion, något som ligger helt rätt i tiden. Lamm är ett trendkött, ett nyttigt, magert kött, som går allra bäst i storstäder som Göteborg och Stockholm. - Just nu har vi 500 lamm och 400 tackor, säger de och visar runt i fårstallet där ljusa bräkanden blandas med häpnadsväckande mörka svar från mammorna, tackorna, och de åtta papporna, baggarna. Just de här lammen klarar påsken, som är tidig i år. Lammen måste växa till sig innan det är dags för - ja, ni vet vad. Så är livet på landet. Det vet också döttrarna Erica och Victoria. För dem är det inte konstigt. Lammen föds, de diar, blir större och ska en gång bli mat. Fram till dess ska de ha det bra. - Vi försöker se till att de har det bra så länge de lever, säger Michael Sandström. Lammen busar omkring med kompisarna, leker jaga och stångas med varandra. Lammrace
På morgnarna, när familjen strör ut ny halm åt lammen, blir de riktigt spralliga och springer runt, runt. - Då är det lammrace, säger Michael Sandström. När de blir trötta lägger de sig intill varandra, i en stor klump, eller väldigt nära sin mamma. En liten lammunge har parkerat sig på ryggen på sin mamma, blundar, och åker tryggt upp och ner, i takt med mammans andetag. En annan viker in frambenen och buffar uppfordrande under sin mammas mage för att få mat, medan svansen går som en liten propeller. De lite större mumsar på hösilaget, konserverat gräs. Eftersom de gillar att klättra står de gärna ovanpå de stora balarna. Mjuka öron
På Beteby gård har man satsat på korsningar av svenska finullsfår, som är bra mammor, och lite mer egoistiska köttfår som Suffock, Dorset och Texel. Lammen föds numera året om, redan på vintern, inte som förr bara under våren. Får är snälla djur, det är bara baggarna man får se upp med, när de tar fart och anfaller bakifrån. - De har stenhårda huvuden, säger Anita Sandström, vis av erfarenheten. Är får dumma eller smarta? - Får har den intelligens de behöver, varken mer eller mindre, säger Michael Sandström, omgiven av sin stora flock av bräkande djur, med korta och långa svansar, vita och fläckiga pälsar och mjuka öron.
Lamm hör påsken till. Många lamm föds just i dessa tider och lamm är också en traditionell påskmat. Fåret har använts som offerdjur i många religioner. Dess tålighet och vita färg har gjort det till en symbol för saktmod, oskuld och renhet. I Bibeln liknas Guds folk ofta vid en fårhjord med Gud som herde, och en syndare kan ses som ett vilsegånget får. Jesus framställde sig som den gode herden. Men Jesus kallas också själv Guds lamm, eftersom hans offerdöd på korset förebildades av påsklammet. Källa: Nationalencyklopedin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om