Ateljén fick en festlig invigning på torsdagen med chips, drinkar med jordgubbsbitar i samt ballonger.
- Idén med ateljén och inspirationen till den, kom efter att några av oss i personalen, via EU-projektet kreativa förskolor, fick möjlighet att besöka förskolor i Reggio Emilia, nära Parma i Italien, berättar förskolechefen Linda Markus.
- De hade faktiskt en stor återvinningsstation, där hela stan lämnade in återvinningsmaterial, som förskolorna sedan fick gå och hämta saker ifrån.
- Saker som de sedan använde i sina ateljéer, där barnen fick skapa och konstruera olika saker. Materialet bestod bland annat av kottar, formar, korkar, kapsyler och mycket annat. Även i Sverige finns det en sådan "italiensk" återvinningsstation, nämligen i Södertälje.
Och vad är tanken med ateljésatsningen?
- Förutom att barnen kommer att få agera kreativt och skapande, kommer vi också att betona för barnen att vi med hjälp av återvinningsmaterialet tillägnar oss ett varsamt förhållningssätta till natur och miljö.
- Att vi därmed bidrar till en bättre miljö i både nutid och framtid för våra barn. Och vi kommer alltid att ha pedagoger i ateljén, som stöttar, hjälper och uppmuntrar barnen i deras konstruktionsarbete.
- Vi ser inte det färdiga resultatet som målet, säger förskolläraren Petra Hällstrand Ståhl, utan det är själva processen, vägen dit som är det viktigaste. Och att barnen får tid att samtala och återberätta om sitt skapande via den dokumentation som vi gör.
Var får ni tag på allt återvinningsmaterial?
- En viktig roll, säger Linda Markus, har barnens föräldrar, som redan börjat samla saker till förskolan, saker som de annars skulle ha slängt.
Är det något mer som ateljésatsningen ska innebära för er?
- Ja, vi hoppas att barnen kommer med egna idéer, egna planer, att de gör egna ritningar av sina tankar och att de även känner att det är tillåtet att misslyckas ibland.
Läs mer i fredagstidningen