– Försöken att sälja anläggningen går dock vidare och förr eller senare hoppas vi kunna sälja Marviken, säger Per Ljung, ansvarig hos Vattenfall för försäljningen.
Vad hade den avhoppade kunden tänkt använda Marviken till?
– Det var enligt vår idé, att man ska bygga fritidshus på marken runt kraftverket och sedan starta någon form av verksamhet inne i den gamla reaktorbyggnaden. Men av någon anledning har kunden nu hoppat av affären.
Vad händer närmast?
– Nu kommer vi att färdigställa saneringen av kraftverket, vilket lär bli klart under hösten 2016 och först därefter tar vi nya tag igen med försäljningsplanerna.
– Då kommer vi att skicka ut nya anbudsunderlag till tänkbara köpare, men den proceduren kommer att dröja cirka två år.
Och då står Marvikens reaktorbyggnad helt tom?
– Ja, förutom det gamla kontrollrummet, som vi tänker spara, med förhoppningen att en ny ägare vill ha kvar den som ett gammal historiskt minne och lite känsla av museum från byggnadens kraftvärmetid.
Men tänk om det plötsligt dyker upp en intresserad köpare före 2016?
– Så är de givetvis välkomna att höra av sig och diskutera frågan, poängterar Per Ljung. Men själva kommer vi att ligga lågt fram till 2016 och då återigen öka försäljningsinsatsen av Marviken. För vi är fortfarande hoppfulla att kunna sälja anläggningen inklusive reaktorbyggnaden och inte tvingas riva den, för det vore verkligen slöseri med pengar.